Cum sa pastrezi bauturile alcoolice acasa
1/11094
calendar_month 09 Iun 2021, 00:00
Fiecare produs alimentar are propriile reguli de conservare, iar bauturile, indiferent de continutul de alcool, nu fac exceptie. Este esential sa le respecti, pentru a te asigura ca gustul si calitatea lor nu au avut de suferit inainte de a le servi. Iata mai jos cateva reguli de baza pentru pastrarea si conservarea bauturilor alcoolice.

Ce se intampla cand se deschide o sticla de alcool

Ca orice produs alimentar, in momentul in care deschizi o sticla de alcool, se produce un fenomen de oxidare la contactul cu aerul. Apa din continutul bauturii se va evapora in functie de temperatura ambianta si numai racoarea si intunericul incetinesc acest proces. Pe de alta parte, continutul ridicat de alcool, care are si rol de conservant, incetineste considerabil procesul de oxidare. Acesta este, de altfel, motivul pentru care alcoolul a fost folosit de milenii pentru conservarea produselor alimentare.

Cum se pastreaza sticlele de alcool

In cazul bauturilor cu continut ridicat de alcool, pastrarea lor in sticla inchisa bine, intr-un loc uscat, este prioritara. De asemenea, sticlele de whisky, coniac, rom sau alte produse spirtoase se pastreaza in pozitie verticala. Acest lucru va impiedica alcoolul sa deterioreze dopul de pluta si sa favorizeze astfel patrunderea in sticla a aerului, care apoi va oxida bautura. In ceea ce priveste vinurile, regulile de pastrare de baza sunt intunericul, prospetimea si nivelul de umiditate. Sticlele de vin trebuie sa fie depozitate intr-un loc fara mirosuri, la orizontala si sa nu fie miscate pana la servire. Doar sticlele cu dop cu baza din pluta si cilindrul din plastic pot fi pastrate in pozitie verticala.

Vinurile au termen de valabilitate diferit in functie de tipul lor

In momentul in care te-ai decis sa cumperi o sticla de vin online, ia in considerare faptul ca unele devin mai bune cu cat creste perioada de maturare, cu conditia sa fie depozitate corect. Timpul de invechire depinde de cel al vinului, de exemplu, cel alb se maturizeaza mai rapid decat cel rosu. Vinurile albe pot fi pastrate sigilate si 18 ani, pe cand cele rosii pot depasi aceasta perioada. Nu este suficient sa depozitezi vinul intr-un dulap intunecat. Daca vinul este bautura ta preferata si nu ai la dispozitie o pivnita, poti investi intr-un aparat frigorific specializat in pastrarea acestei bauturi la temperaturi optime. La fel se pastreaza vinurile spumante si sampania.

Cat timp pot fi pastrate deschise sticlele de vin

Spre deosebire de bauturile spirtoase cu continut ridicat de alcool, care pot fi pastrate cu usurinta si pana la un an de la deschidere, vinurile au o perioada de valabilitate limitata. In plus, conteaza nivelul de bautura din sticla. Daca a ramas mai putin de jumatate din vin in sticla, incearca sa il consumi in maximum trei zile. Daca a ramas mai mult de jumatate, termenul de consum poate fi extins la cinci zile, cu conditia sa sigilezi sticla cu un capac potrivit.

Ce importanta are nivelul de alcool

In principiu, cu cat nivelul de alcool este mai mare, cu atat bautura se pastreaza mai bine si mai mult. Cu toate acestea, exista un aspect de luat in considerare: alcoolul adaugat in timpul sau dupa fermentare are rol de conservant. In schimb, alcoolul natural care se dezvolta in timpul fermentarii nu influenteaza termenul de valabilitate al produsului. Un vin care are 15 grade alcool nu are o rezistenta mai mare in timp decat unul care are mai putine grade, deoarece exista alti factori care influenteaza termenul de valabilitate, precum temperatura la care este pastrat produsul.



Cum se poate pastra berea

Din pacate, berea are un termen de valabilitate mult mai mic decat vinurile, avand in vedere suprapresiunea redusa a gazelor. Berea nu suporta caldura si lumina, deci este important sa o protejezi de acesti factori. Unele beri foarte rare pot fi pastrate intre cinci si zece ani, dar, de regula, se recomanda ca berea sa fie consumata in maximum cinci ani de la data producerii ei.

Cum se pastreaza vinurile fortificate si lichiorurile

Vinul de Porto, sherry sau Malaga sunt asa-numitele fortificate, adica s-a adaugat alcool in timpul maturarii lor, pentru a le face rezistente. Prin urmare, acestea sunt vinurile cu cel mai mare potential de imbatranire. Baileys si alte lichioruri sunt produse spirtoase cu un continut ridicat de alcool, dar, daca sunt sub forma de crema sau au in compozitie sirop, vor oxida mai repede. Prin urmare, este de preferat sa consumi aceste bauturi in maximum cinci ani de la producerea lor.

Dupa deschidere, aerul se va acumula in sticla si va modifica aromele si caracteristicile bauturii alcoolice. Astfel, cu cat va contine mai mult aer, cu atat mai mult procesul de conservare va fi afectat. Acesta este motivul pentru care nu este recomandat sa lasi deschise sticlele cu bauturi prea mult timp. Este recomandat sa transferi bautura in recipiente mai mici pentru a limita sau chiar a elimina prezenta aerului.

Sursa foto: Unsplash