Cum sa faci un gratar?

calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
1.Pasul 1
Curatati gratarul. Daca folositi un gratar cu carbuni, folositi o perie cu sarma pentru a indeparta orice resturi de mancare. Indepartati cenusa de pe fund pentru a reduce riscul unui foc spontan si pentru a inbunatati circulatia aerului pentru o ardere mai buna. Cel mai important aspect la gratarul cu lemn sau carbune este gatirea preparatelor doar pe jar, nu pe flacara. Jarul este pregatit cand nu mai exista flacara iar carbunele este acoperit de o cenusa fina.
Pasul 2
Asezati pe fundul gratarului un strat de carbuni si deasupra faceti o gramda de lemne subtiri in forma de piramida. Sub piramida va fi nevoie de ceva inflamabil usor, fie o hartie, fie niste fan sau rumegus. Niciodata nu folosti benzina pentru a aprinde un foc. Pentru cuptorul cu gaz, deschideti gazul si aprindeti cu un chibrit, setand pe optiunea high. Flacara ar trebui sa prinda imediat. Asteptati intre 15 si 30 de minute pana sa gatiti.
Pasul 3
Ungeti gratarul cu ulei vegetal sau slanina. In acest fel preveniti lipirea mancarii de grilaj.
Pasul 4
La gratarul cu gaz, asezati carnea pe gratar si inchideti capacul. Pentru carne, evitati sa deschideti de prea multe ori, altfel timpul de preparare se va prelungi. Daca nu doriti o carne foarte bine facuta, pastrati distanta grilajului fata de flacari. Puneti legumele care dureaza mai mult sa se gateasca, primele. Intorceti-le de mai multe ori. Cand furculita intra usor in ele, inseamna ca sunt facute.
Pasul 5
La gratarul cu carbuni, cand acestia sunt albi la culoare si jarul e format, amestecati bine pentru ca mancarea sa se faca in acelasi timp. Intotdeauna folositi o spatula sau un cleste de gratar pentru carne. Furculita va gauri carnea care se va intari datorita sucului care se scurge prin gauri. Dupa preparare, lasati carnea acoperita 2-3 minute.
Gratarele americane, acoperite, de cele mai multe ori pe gaz, asigura un bun control al temperaturii si avantajul de a putea fi folosite si ca afumatori (calde sau reci). In Romania, cel mai iubit ramane insa gratarul pe lemn sau carbune.
Noutati




