Cum sa evitam neplacerile provocate de canicula
7/7402
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00




1. Evitarea expunerii la soare si folosirea de mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise).

2. Cresterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi si o alimentatie saraca in grasimi; evitarea excesului de cafea si a consumului de bauturi alcoolice.

3. Dusuri frecvente cu apa la temperatura moderata.



4. Evitarea unor eforturi fizice sustinute in perioada zilei in care temperatura atinge valorile maxime; activitatea din agricultura, santiere de constructii, hale industriale, care nu au posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzatoare, se va desfasura dimineata si seara.

5. Preocupari speciale de prevenire a riscurilor pentru sanatate la personalul care lucreaza in sectoarele cu temperatura ridicata si radiatii calorice, laminoare la cald, furnale, cuptoare etc.

6. Asigurarea de catre angajatori, conform legii, a modificarii programului de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si distribuirea catre angajati a unor cantitati suficiente de apa minerala.



7. Acordarea unei atentii speciale copiilor, evitarea situatiilor in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate la soare, evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare.

8. Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi ridicate.

Cristian Mihai CHIS, redcatia Askmen.ro