Cand locuiesti intr-o casa minuscula, fiecare spatiu - fie el vertical sau orizontal - trebuie folosit la maximum, astfel incat sa poti avea la indemana toate lucrurile de care ai nevoie, fara sa te simti blocat intre patru pereti.
Mobilierul de mari dimensiuni si electrocasnicele voluminoase nu sunt foarte potrivite pentru astfel de locuinte, deoarece ocupa mult spatiu si transforma casa intr-un loc sufocant. Insa, spatiul limitat nu te obliga sa renunti la confort, ci sa gasesti alternative. In locul unui frigider care, poate, ocupa cel putin un sfert din spatiul din bucatarie, poti folosi o lada frigorifica dotata cu cosuri metalice, care te vor ajuta sa iti aranjezi alimentele mult mai usor. In plus, ocupă foarte putin spatiu. De asemenea, mobilierul poate avea dubla functionalitate, iar camerele pot fi compartimentate pentru a servi mai multor scopuri.
Maximizarea spatiului, fara a face compromisuri asupra stilului poate fi greu de realizat, insa, cu ajutorul catorva trucuri simple, vei reusi sa creezi un spatiu confortabil, chiar daca nu vorbim de mai mult de 30 de metri patrati.
Compartimenteaza camera in mai multe spatii
Cand locuiesti intr-o casa mica, fiecare centimetru conteaza. De aceea, trebuie sa profiti din plin de fiecare spatiu al camerelor. De obicei, camera de zi este cea mai incapatoare, iar cei mai multi oamenii o folosesc exclusiv pentru a urmari la TV filmele preferate sau pentru a lua cina cu prietenii.
Insa, aceasta camera poate fi amenajata astfel incat sa serveasca mai multor scopuri. Poate fi camera de joaca, camera de oaspeti, birou si loc de relaxare. De multe ori, nu de spatiu avem nevoie, ci de imaginatie pentru a-l folosi mai bine pe cel existent. Astfel, pentru a compartimenta camera, ai nevoie de perdele sau de paravane, prin care sa delimitezi principalele spatii ale incaperii.
Alege mobilier cu dubla functionalitate
Cand vrei sa maximizezi spatiul dintr-o camera, cea mai buna optiune este sa investesti in mobilier cu dubla functionalitate. Cunoscut si sub numele de mobilier inteligent, acesta presupune alegerea unui obiect principal, precum un pat sau un scaun, care are si o a doua functie.
Printre cele mai utilizate tipuri de mobilier multifunctional se numara mesele cu sertare, paturile cu spatii de depozitare si bibliotecile care se pot transforma in birouri. Totodata, in ultimii ani s-a dezvoltat foarte bine sectorul obiectelor de mobilier extensibile si rabatabile. Fotoliile se transforma in canapele, iar canapelele in paturi. Asadar, in functie de spatiul locuibil, poti alege cele mai confortabile si mai compacte obiecte de mobilier.
Foloseste spatiul vertical
Daca locuiesti intr-o casa minuscula, trebuie sa profiti de fiecare spatiu liber, chiar daca acest lucru inseamna sa ai toti peretii ocupati. De exemplu, spatiul de deasupra patului este, de regula, rezervat tablourilor ori fotografiilor de familie. Insa, adaugarea catorva rafturi, pe care sa poti depozita carti, lumanari ori alte obiecte decorative va pastra stilul camerei, dar te va ajuta sa maximizezi spatiul. Totodata, poti folosi oglinzi pentru decorarea spatiilor dintre obiectele mari de mobilier. Acestea creeaza iluzia unui spatiu mai mare. Nu in ultimul rand, foloseste draperii inalte pentru ferestre. Amplasate de la tavan pana in podea, acestea vor lasa impresia unei camere inalte.
Casele mici pot fi fermecatoare, insa, amenajarea lor poate reprezenta o provocare pentru proprietari. De aceea, inainte de a decora o astfel de locuinta, trebuie sa faci o selectie a lucrurilor de care ai neaparat nevoie. Cu totii avem tendinta de a pastra obiecte care nu ne sunt de folos si de a incarca, astfel, spatiul mic din casa. Ordinea este cuvantul cheie cand vine vorba de amenajarea locuintelor mici.
Sursă foto: Michaela Klenkova/ Shutterstock