Cum gestionezi fluxul de numerar pentru o afacere de succes, cand esti manager la inceput de drum
1/13524
calendar_month 16 Sep 2023, 14:59

Gestionarea ineficientă a fluxului de numerar poate aduce consecințe serioase și pe termen lung afacerii tale, cum ar fi: indisponibilitatea de a plăti facturile la timp, lipsa stocurilor de materii prime sau chiar insolvența. Putem deduce acest lucru și din statisticile prezentate de Forbes Advisor, conform cărora 1 din 5 afaceri eșuează în primul an.

Pentru a evita astfel de situații, este important să gestionezi eficient fluxul de numerar încă din primele luni ale administrării afacerii. Iată cum poți face asta:

Implementează strategii de bugetare și gestionare a cheltuielilor

Implementarea strategiilor de bugetare și gestionare a cheltuielilor este importantă încă de la început, deoarece îți asigură o vizibilitate clară asupra resurselor financiare disponibile și contribuie la luarea unor decizii informate pentru dezvoltarea businessului tău.

În timp ce strategiile de bugetare implică realizarea unui plan financiar detaliat, care să reflecte veniturile și cheltuielile anticipate pentru un anumit interval de timp, gestionarea cheltuielilor se referă la monitorizarea și controlul atent al tuturor costurilor operaționale și de capital. 

Iată cum poți să incluzi toate aceste lucruri într-un plan de acțiune în 3 pași:

1. Analizează veniturile obținute în ultimele 6 luni și identifică principalele produse/principalii clienți care au participat la obținerea acestor venituri.

2. Analizează cheltuielile și împarte-le în 2 categorii. În prima categorie poți să incluzi cheltuieli strict necesare pentru funcționarea businessului, precum chiria spațiului, costurile cu materii prime și salarii, iar în a doua categorie poți să incluzi alte cheltuieli operaționale și administrative, precum rata la mașina de serviciu, cheltuielile de protocol etc.

3. Identifică sursele de economii, pentru a reduce cheltuielile actuale, și construiește un fond de rezervă. Pentru a reduce costurile, poți să negociezi cu furnizorii sau să renunți la cheltuieli operaționale și administrative care nu sunt strict necesare funcționării businessului tău. Economiile pe care le obții le poți folosi pentru a crea un fond de urgență. Valoarea acestuia ar trebui să fie egală cu cel puțin 3 luni de cheltuieli necesare funcționării afacerii tale, astfel încât să poți să-ți menții businessul pe linia de plutire, dacă se întâmplă să ai luni cu încasări mai mici.

Dacă încă nu ai reușit să-ți constitui un fond de urgență și ai nevoie de capital pentru administrarea businessului tău sau pentru a profita de o oportunitate de dezvoltare, precum achiziția unui nou echipament sau investiția într-un nou produs, poți să apelezi la credite firme mici și medii.Cu un astfel de credit de la o Instituție Financiară Nebancară (IFN), poți obține prin aprobare rapidă 100.000 de lei, printr-un proces 100% online. Dacă ai nevoie de până în 35.000 de lei, poți primi creditul online doar cu ajutorul unui document (extras de cont pe ultimele 3 luni). Pentru sumele de peste 35.000 de lei, pe lângă extrasul de cont, mai ai nevoie și de ultima balanță disponibilă.

Perioada de rambursare este între 12- 24 de luni, pentru capital de lucru, și de până la 48 de luni, pentru investiții. Costurile unui astfel de credit sunt variabile și se actualizează în funcție de valoarea ROBOR la 6 luni. 

Realizează proiecții financiare

Acum că ai realizat un plan de acțiune și ai clarificat situația actuală a businessului tău, a sosit momentul să estimezi situația financiară din viitor, astfel încât să ai o imagine cât mai clară asupra a ceea ce se întâmplă cu afacerea. Aceasta este etapa în care faci proiecții financiare și planifici resursele în funcție de situația din prezent. Iată, concret, cum poți face asta:

-  Analizează veniturile și cheltuielile pe ultimele 6 luni și include-le într-un raport de profit și pierdere. Într-un fișier excel, poți să creezi un tabel pe care să-l împarți în 2 mari categorii: „Venituri” și „Cheltuieli”, împărțite pe luni. La final, diferența dintre acestea îți va arăta dacă businessul tău a generat profit în acele 6 luni sau a înregistrat pierderi.

- În continuarea tabelului respectiv poți să adaugi următoarele 6 luni ale anului, pe care să le estimezi în funcție de cheltuielile și de veniturile actuale. Nu uita să excluzi cheltuielile excepționale (care s-au întâmplat o dată și știi că nu se vor mai repeta – de exemplu, o reparație urgentă la un echipament) și să adaugi evenimentele viitoare, cum ar fi cheltuielile cu rata, salariile și materiile prime.

- În final, vei avea o planificare financiară pe 12 luni, dintre care 6 luni actuale și 6 luni care vor urma și, astfel, vei putea folosi această analiză pentru a-ți crea o imagine generală asupra businessului tău.

Gestionează inteligent cheltuielile

Pentru a înregistra cât mai mult profit pe parcursul unui an, este nevoie să îți gestionezi inteligent cheltuielile, astfel încât să eviți risipa și să te asiguri că ai suficient capital pentru a profita de orice oportunitate îți apare în cale. Pentru a-ți fi mai ușor și pentru a menține un echilibru între venituri și cheltuieli, poți să te folosești de tehnologie și de instrumentele de monitorizare a cheltuielilor.

Iată câteva exemple de instrumente în care merită să investești:

- Utilizează platforme de analiză de date și business intelligence. Acestea îți pot oferi informații valoroase cu privire la tendințele financiare ale businessului tău, astfel încât să iei decizii mai bine fundamentate în ceea ce privește cheltuielile și investițiile.

- Optează pentru un software de gestionare financiară – acesta îți poate crea analize financiare în timp real, odată cu emiterea facturilor și a încasării lor. De asemenea, un astfel de software te poate atenționa atunci când clienții nu plătesc la timp facturile sau atunci când urmează o cheltuială mai mare pentru tine.

Crește-ți veniturile și diversifică

Una dintre cele mai directe căi către creșterea veniturilor este inovarea constantă. Într-un mediu de afaceri în continuă schimbare, adaptarea și introducerea de produse sau servicii noi pot captiva atenția clienților și pot atrage noi segmente de piață. În acest sens, cercetarea de piață și feedback-ul clienților devin resurse neprețuite pentru a dezvolta soluții care să rezolve nevoile și dorințele acestora.

De asemenea, diversificarea reprezintă un alt pilon crucial de dezvoltare pentru o afacere aflată la început de drum. Acest concept implică extinderea portofoliului de produse sau servicii oferite, astfel încât afacerea să nu fie dependentă de o singură sursă de venit. De exemplu, o modalitate de diversificare poate fi adăugarea de produse complementare sau accesorii la oferta curentă. De asemenea, dezvoltarea de parteneriate sau colaborări cu alte afaceri poate deschide noi căi de venit. 

Aceste lucruri nu numai că adaugă stabilitate financiară, dar poate contribui și la atragerea unor segmente variate de clienți.

Prin implementarea strategică a unor tehnici precum bugetarea riguroasă, monitorizarea atentă a veniturilor și cheltuielilor, precum și crearea unui fond de rezervă, poți trece cu succes de fluctuațiile financiare și, indiferent de provocările care pot apărea, te asiguri că ai la îndemână capitalul necesar pentru a le face față.

Sursă foto: Shutterstock.com