Cum alegi piesele auto potrivite?
1/10984
calendar_month 26 Mai 2017, 00:00
Întreținerea unei mașini poate fi costisitoare, în special dacă este folosită pe drumurile din România. Pe lângă costul asigurării și al combustibilului, un autoturism are nevoie și de revizii periodice obligatorii, care implică în cel mai bun caz schimbarea consumabilelor - filtre, ulei, plăcuțe de frână, etc. Însă cele mai mari cheltuieli le poți avea atunci când cedează o piesă auto sau când trebuie să înlocuiești un element din caroseria mașinii (bară, portieră, etc). În aceste cazuri neprevăzute poți fi tentat să alegi piese aftermarket sau second-hand. Acestea sunt mult mai ieftine față de piesele auto originale, însă este posibil să nu fie cea mai bună alegere pentru mașina ta pe termen lung.

Siguranța trebuie să fie prioritară

În general, piesele auto aftermarket nu sunt produse pentru un anumit tip de mașină, așa cum sunt create cele originale. Cele “din fabrică” sunt gândite și testate pentru un singur model, pe când piesele aftermarket sunt create pentru a se potrivi, mai mult sau mai puțin, mai multor tipuri de mașini. Având în vedere că nu sunt optimizate și testate pentru mașina ta, ele nu pot fi niciodată la fel de eficiente precum piesele auto originale. Evită să înlocuiești piesele originale importante cu piese aftermarket, altfel riști ca mașina să nu reacționeze corespunzător în cazul unui accident.

Garanție

O piesă originală are întotdeauna garanție, un aspect important în special atunci când plătești o sumă considerabilă pentru ea. Există și producători de piese aftermarket care oferă o scurtă garanție, semn că încearcă să mențină un anumit nivel de calitate.

Piese auto noi OE (Original Equipment)

Piesele originale sunt cele pe care producătorul autoturismului le folosește pe linia de producție a modelului respectiv. Acestea nu sunt însă fabricate de producătorul auto (Volkswagen, Mercedes, BMW, etc), ci de un furnizor precum Bosch sau Mann-Filter, care colaborează cu producătorul auto respectiv. Acești furnizori oficiali au dreptul de a livra piesele auto direct în ambalajul producătorilor de mașini.

Aceste piese sunt cele mai sigure opțiuni, însă și cele mai scumpe. Cumpărând o piesă OE riști să plătești un preț mai mare doar pentru brandul producătorului de mașini.

Piese auto noi OEM (Original Equipment Manufacture)

Așa cum spuneam, piesele originale ale mașinii sunt produse de anumiți furnizori care au contracte speciale cu producătorul mașinii și care pun logo-ul companiei auto pe ambalajele pieselor respective.

Piesele OEM sunt fabricate de același producător de piese auto, însă sub brand propriu. Furnizorul de piese are dreptul de a produce aceeași piesă originală și de a o vinde în ambalaj propriu, marcat cu logo-ul său - Bosch, Mann-Filter sau alți producători de piese.



Achiziția de piese auto OEM este cea mai indicată, deoarece prețurile sunt puțin mai mici față de piesele originale (OE), iar calitatea este similară.

Avantaje

-  Prețul pieselor OEM este de obicei mai mic decât cel al pieselor OE.
-  Nivel ridicat de calitate - calitatea pieselor OEM este cu siguranță foarte bună, fiind similare cu piesele originale de pe mașină. În plus, acestea se vor potrivi perfect mașinii tale și vor funcționa corespunzător.
-  Garanție - o piesă OEM are întotdeauna certificat de garanție.
-  Compatibilitate - având în vedere că au fost create special pentru modelul tău de mașină, piesele OEM se potrivesc perfect, nefiind necesare diferite ajustări ale piesei.

Dezavantaje

-  Sunt mai scumpe față de cele aftermarket
-  Calitatea nu este garantat superioară - există producători de piese aftermarket care încearcă să mențină un nivel înalt de calitate pentru produsele lor, așa că există cazuri în care acestea sunt la fel de performante ca piesele OEM.

Piese auto noi Aftermarket- IAM (Independent Aftermarket Manufacturer)

Piesele aftermarket sunt cele mai ieftine piese noi disponibile pe piață, însă calitatea lor mai slabă poate să îți aducă cheltuieli suplimentare pe termen lung. Este important să iei în considerare numărul de kilometri în care o piesă va funcționa în parametrii optimi, nu doar starea sau calitatea ei atunci când o cumperi.

Acestea nu sunt create de furnizorii de piese care colaborează cu producătorii auto, iar de multe ori nu sunt produse pentru un singur model de autoturism. Există totuși piese aftermarket care merită achiziționate și pot avea un raport calitate / preț bun.

Piesele aftermarket nu sunt piese contrafăcute, fiind necesar să fie omologate de către organismele internaționale pentru a ajunge în comerț. În general, cei care cunosc producătorii de piese auto își pot da seamă mai ușor de calitatea pieselor aftermarket, în funcție de notorietatea producătorului de piese și de prețul acestora. În cazul în care vrei să cumperi piese aftermarket, este recomandat să optezi pentru un producător de încredere, care a reușit să își creeze un nume în piață de-a lungul timpului.

Evită piesele aftermarket “no-name”, acest tip de produse este de obicei neprevizibil și îți poate provoca neplăceri.

Avantaje

-  Cost bun - piesele aftermarket sunt întotdeauna mai ieftine față de piesele OEM, în general având un cost cu 50-60% mai mic.
-  Disponibilitate - fiind mult mai mulți producători de piese aftermarket, vei găsi acest tip de piese mult mai ușor față de cele OE sau OEM.

Dezavantaje

-  Garanție - foarte puțini producători de piese aftermarket oferă garanție pentru produsele lor.
-  Nivel scăzut de compatibilitate și de calitate - fiind piese care se produc pentru mai multe tipuri de mașini, de foarte multe ori sunt necesare anumite modificări pentru a putea folosi piesă pe mașina ta.
-  Poate fi dificil să alegi dintr-un număr mare de producători, în special atunci când nu ești familiar cu brandurile și cu reputația fiecăruia.

Piese auto second-hand

Piesele auto second-hand sunt de obicei piese originale, provenite de la mașini dezmembrate - fie mașini care au suferit un accident, fie mașini foarte vechi. Cele din prima variantă pot fi în condiții foarte bune, însă piesele mașinilor vechi cedează de obicei la scurt timp după achiziționare. Piesele auto second-hand reprezintă o opțiune doar dacă este vorba despre piese care nu sunt vitale, care nu influențează siguranța pasagerilor în cazul unui accident. Dacă este vorba despre plăcute de frână de exemplu, cel mai bine este să optezi pentru una dintre primele categorii.

Avantaje

-  Preț avantajos - piesele auto second-hand se vând de obicei cu un preț mult mai mic față de cele noi și ambele sunt piese originale
-  Gamă variată - Odată ce vehiculul atinge un anumit număr de ani, producătorul va opri producția de piese auto noi. Furnizorii de piese second-hand vor continua însă să ofere o gamă largă de piese de schimb atât pentru vehiculele noi, cât și pentru mașinile mai vechi.
-  Disponibilitate - de multe ori, piesele noi trebuie comandate de la producător. În multe cazuri, poate dura câteva zile pentru ca aceste piese să ajungă la un service auto sau la un magazin de piese de schimb. Dacă alegi să achiziționezi piese second-hand, vei putea obține acces mult mai rapid la produsele de care ai nevoie.

Dezavantaje

-  Garanție limitată - piesele folosite vor veni de cele mai multe ori cu o garanție limitată sau chiar fără garanție. Asta înseamnă că riști să plătești din nou costul înlocuirii aceleiași părti în viitor, în cazul în care această cedează mai repede decât te aștepți.
-  Durata de viată scurtă - deoarece piesele second-hand au fost folosite de un alt proprietar în trecut, acestea nu vor avea aceeași durată de viată ca piesele auto noi. Prin urmare, alegerea acestor componente poate crește frecvența cu care vehiculul tău va necesita reparații.
-  Nu toți mecanicii acceptă să monteze piese second-hand - unii mecanici vor alege să nu instaleze piese folosite din cauza garanției limitate și riscului mare, în special dacă nu se cunoaște proveniența produsului respectiv. În acest caz, poți fi pus în situația în care să fii nevoit să montezi singur piesa.

Atunci când vine vorba de reparații de coliziune, îți recomandăm să achiziționezi piese auto originale OEM, deoarece e posibil ca părțile de caroserie aftermarket să nu se potrivească în mod corespunzător sau să nu aibă zone adecvate de rupere pentru siguranță în caz de accident.

Piesele de schimb aftermarket nu au întotdeauna aceleași proprietăți, însă toate componentele OEM sunt create special pentru modelul tău de autoturism și se vor potrivi perfect. Asta creează un set de avantaje și dezavantaje. Dacă ești familiarizat cu o serie de mărci care produc piese auto aftermarket, acest tip de piese te pot ajuta să economisești o mulțime de bani. Dacă nu ești familiarizat cu mărcile de piese aftermarket și preferi să fii sigur de calitatea piesei alese, atunci orientează-te către piese auto noi (OEM-Original Equipment Manufacture). Uneori este mai bine să plătesti un preț puțin mai mare pentru a te asigura că mașina ta se va comporta corespunzător în anumite situații critice și pentru a evita să suporți un cost de întreținere mult mai mare pe termen lung.