Crocodilii inghit pietre

8/8751
label Diverse autorenew 13 Aug 2015, 00:00


Lumea animalelor are inca multe mistere nedeslusite de omenire. Studiind acest minunat taram poti afla lucruri noi in fiecare zi. Livescience.com a alcatuit o lista a 10 lucruri mai putin cunoscute de oameni.


Crocodilii inghit pietre
Stomacul unui crocodil poate contine multe lucruri surprinzatoare. Incepand de la testoase, pesti sau pasari si pana la bivoli, lei sau chiar alti crocodili (atunci cand se lupta pentru teritoriu). Pe langa toate acestea, crocodilii obisnuiesc sa inchita bucati mari de piatra care raman in stomacul lor pentru totdeauna deoarece nu pot fi digerate. Se banuieste ca fac acest lucru pentru a-si mentine echilibrul in timpul scufundarilor.


Laptele de balena are 50% grasime
Dupa 10 sau 12 luni de gestatie, balenele (femele) dau nastere unor pui care au o lungime de trei ori mai mica decat cea a mamei (un pui de balena albastra are cam 9 m lungime). O data nascut, puiul este hranit cu lapte. Laptele acestor mamifere contine grasimi in proportie de 50% ( de 10 ori mai mult decat laptele uman) si ajuta puiul sa creasca cam cu 10 kg/zi.


Pasarile au pucte de reper
Porumbeii pot zbura mii de kilometri pentru a gasi un loc anume fara probleme de navigatie. Unele specii de pasari fac anual o calatorie de ~ 50 000 de kilometri. Multe dintre aceste specii se ghideaza datorita campului electromagnetic al Pamantului insa un recent studiu publicat in Animal Behaviour demonstreaza ca folosesc si repere terestre pentru a-si gasi destinatia.


Castorii au zile mai lungi iarna
Castorii hiberneaza si cateva luni din an suoravietuiesc datoria resurselor pe care le-au acumulat de-a ungul anului. Isi conserva energia evitand iesirile in frig si prefera sa-si petreaca timpul in vizuina lor din lemn si noroi. Datorita acestui lucru rozatoarele nu au indicii despre ciclul zi-noapte, iar metabolismul lor se seteaza automat pe un ritm circadian de 29 ore/zi.


Cartitele nu sunt oarbe
Multa vreme s-a considerat ca aceste rozatoare care traiesc sub oamant sunt lipsite de simtul vazului. Cartitele africane, despre care se credea, pana acum ca folosesc ochii mai mult pentru a sesiza eventualele modificari ale curentilor de aer decat pentru a vedea s-a descoperit ca aceste rozatoare subterane poseda un simt al vazului, ce-i drept destul de limitat. Atunci cand zaresc lumina stiu ca un pradator le-a descoperit reteaua de canale subterane, acest lucru explica si motivul pentru care cartitele si-au dezvoltat acest simt.


Puii de pasare sunt altruisti
Puii de pasare scot un ciripit aparte atunci cand sunt hraniti, pentru a-si avertiza fratii din apropiere ca a gasit hrana. Cheia selectiei naturale nu este supravietuirea celui mai adaptat animal, ci supravietuirea materialului genetic cel mai adaptat.


Multi pesti isi schimba organele sexuale
Cu atatea creaturi terestre ciudate este usor sa uiti ca cele mai bizare activitati se petrec in adancurile oceanului. Hermafrodismul este mult mai intalnit la anumite specii de pesti decat la alte vertebrate terestre. Unii dintre pesti isi schimba organele sexuale in functie de mediu sau ciclul hormonal. Altii au in acelasi timp si organe sexuale feminine si organe sexuale masculine.


Circulatia sangelui la girafe este unica
Gatul unei girafe are cam 5 m lungime. Acesta este modul in care girafa s-a adaptat la mediu, avand astfel acces mai usor la hrana. Desi avantajele gatului foarte lung ale mamiferului sunt evidente, exista si o serie de dezavantaje. Inima girafei trebuie sa pompeze de doua ori mai tare decat inima unei vaci pentru a impinge sangele la o asemenea inaltime. De asemenea este necesar un sistem de vase de sange foarte complex pentru a impiedica sangele sa navaleasca in creier atunci cand se apleaca.


Elefantii sunt inteligenti
Elefantii au cel mai mare creier. Cantareste aproape cinci kilograme. Inteligenta este greu de masurat atat la oameni cat si la animale, cu toate acestea IQ unui elefant este de 1.88.(IQ oamenilor variaza intre 7.33 si 7.69, cimpanzeii au un IQ de 2.45 iar porcii 0.27)


Papagalii inteleg
Capacitatea de a vorbi a papagalilor a fost interpretata ca o abilitate a acestora de a reproduce diverse sunete (fara a intelege ceea ce reproduc). Studiile din ultimii 30 de ani au demonstrat totusi ca papagali fac mai mult decat a imita. Se pare ca aceste pasari pot rezolva anumite sarcini lingvistice la fel de bine ca si un copil cu o varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani. Papagalii inteleg concepte precum "la fel" si "diferit", "mai mare" si "mai mic" si numerele.

Victor Ivan, redactia AskMen.ro