Pentru romanu` de rand (da` de rand de tot), anu` se-mparte in doua mari etape: Paste si Craciun. Perioada dintre cele doua evenimente este destinata pregatirilor. Astfel, dupa ce a trecut Pastele, romanu` munceste vreo doua luni pentru a-si rambursa creditorii (vezi cardu` avantaj, cardu` pentru nevoi personale, matusa din Spania, colegu` care n-are familie si n-are ce face cu banii), dupa care incepe sa stranga "lovele" pentru urmatorul eveniment. Perioada premergatoare Craciunului este insa mai dificila de cat cea premergatoare Pastelui, deoarece intervin anumite "cheltuieli neprevazute", cum ar fi o vacanta de sase zile la mare. Buuun... ai cheltuit toata agoniseala din ultimele 3 luni, urmatoarele salarii le pui, neica, la ciorap.
Problema este ca de Paste e doar Pastele, da` de Craciun e si Mos Nicolae si Revelionul, si cu extensie pe anul ce va sa vie, este chiar si Sfantul Ioan. Adecatelea, asta insemneaza cadouri x 3 si costumatie x 2. Linistiti-va, nu disperati, pentru toate probleme exista cel putin o rezolvare. Pentru doamne: taiati rochia cu care ati fost la petrecerea de Revelionu` de anu` trecut (sau, dupa caz, adaugati ceva material), puneti-i vreo doi nasturi colorati, o fasie de organza si-o sa fiti ca abia scoasa din cutie. Ati putea opta pentru o petrecere la care sa participe cu totul alte persoane decat cele de anul tecut, iar celor de anu` acesta sa nu le aratati fotografiile de cu un an inainte.
Acelasi principiu se poate aplica si in cazul domnilor. Cand vine vorba de stimabilii tovar`si, totul e mult mai simplu pentru ca pot scapa ca prin urechile acului, rostind una din urmatoarele fraze magice: "ma simt bine in hainele astea", "nu am inteles niciodata de ce trebuie sa ma innoiesc pentru o singura seara, ca oricum dup`aia nu le mai port", "am preferat sa-si ia nevasta`mea o rochie de 10 milioane, la mine cine dracu` se uita", "nu am gasit ceva care sa-mi placa!"... alegeti dumneavoastra varianta care vi se potriveste.
Odata rezolvata problema costumatiei, ne rasare-n minte intrebarea "ce pun pe masa". Si-aici chiar ca nu mai poti "recicla" ce-ai folosit anu` trecut. Ar fi bine s-ai o ruda pe la tara, care sa-ti dea si tie un carnat, o buca` de slanina, o maslina, o atentie. Daca nu ti-a dat Dumnezeu... te duci si le cumperi.
Ai si mancare, te gandesti la casa. O adevarata gospodina incepe sa-si organizeze planu` pentru Craciun, punand in capu` listei curatenia. Cu doua saptamani inainte, repet - o gospodina adevarata, iti intoarce casa pe dos. Spala perdelele (de Pascani), sterge bine geamurile, spala lenjeria (ma rog, chiar si pe cea intima), bate cuie, isi cumpara tablouri, muta mobila, isi trimite plozii la tara ca sa n-o incurce sau sa nu manance bomboanele de brad, date de la serviciu lu` barbat`su, sau, ii tine acasa, poate mai dau si ei o mana de ajutor.
Aduc acum in discutie subiectul pomului de Craciun. Daca nu tii prea mult sa-ti miroasa-n casa a cetina verde, il folosesti p`ala artificial de anu` trecut. Si nici nu face atata mizerie. Daca esti femeie si nu ai un mascul in preajma, cine-ti ciopleste tie bradu` natural ca sa intre in suport Plus ca exista acum si sprayurile cu miros de brad. Instalatie si beteala sigur mai ai din anii precedenti.
Am terminat cu preaminunata curatenie si cu bradu`, ajungem la aspectul cel mai dureros... cadourile. Aici depinde foarte mult de cui si de ce vrei sa-i faci cadou. Noroc cu reducerile astea si, mai nou, cu tichetele de cadouri. Nu-i trebuie nici punga mare (pentru care ai mai fi cheltuit vreo 50 de mii in plus) si esti sigur ca-si ia ce vrea. Partea proasta e ca respectivul stie ce buget i-a fost alocat. Atentie, domnilor, este vorba de tichete, nu care cumva sa comiteti imprudenta de a face cadou, chiar daca temporar, cardul dumneavoastra. Intr-o lume relativa, un lucru este foarte sigur: niciodat`, da` niciodat`, sa nu-ti lasi cardu` pe mana unei femei. Decat daca este gol si ea se ofera sa-ti puna un banut pe el.
Acestea fiind spuse, have yourself a merry little christmas!
Va sarut cu drag,
Viorica Gheorghita, Jurnale.ro