Barbatii trebuie sa stie sa faca tot, pentru a supravietui. Pentru a reusi sa conservam legumele trebuie sa le ferim de factorii de risc reprezentati de aer, umezeala si de caldura. Trebuie de asemenea ca legumele sa fie proaspete si sanatoase. Ele se vor pastra in borcane bine spalate, acoperite cu celofan si bine legate la gura. Borcanele cu legume conservate se vor pastra la rece in camara, ferite de lumina. Dupa caz, pachetele cu legume se vor pastra in congelator pana la folosire.
Fasole teci
Se conserva foarte bine prin fierbere. Se aleg tecile de fasole tinere, se spala cu apa rece dupa care se fierb (descoperit) pe jumate in apa clocotita cu sare (ca pentru mancare). Dupa aceea se scot si dupa ce se racesc putin se pun in pungi la congelator impreuna cu cateva rondele de rosie. Se mai pot pastra in borcane, impreuna cu zeama in care au fiert. Borcanele se leaga la gura dupa care se aseaza cu grija in camara. O alta reteta ar fi aceea a conservarii tecilor de fasole in bulion. De aceasta data tecile se fierb bine si cand sunt gata se pun in borcane si se acopera cu bulion proaspat facut. Dupa aceea se fierb in bain-Marie. Fasolea astfel conservata se poate folosi la salate, sote-uri, ciorbe, la mancaruri cu carne sau de post. Fasolea fie ea verde, grasa sau tucara se mai poate conserva in apa rece, in saramura sau prin uscare.
Mazare
Se poate conserva atat primavara cat si toamna. Ea se pregateste pentru conservare imediat ce a fost culeasa sau cumparata. Sarea nu se pune niciodata la inceput, ci dupa ce mazarea a fiert pe jumatate. La 1 kg de mazare, se pune 150 - 200 gr de sare si cateva grame de conservant de buna calitate. Dupa ce boabele au fiert, compozitia se pune in sticle si se face un dop de sare (din cantitatea initiala) deasupra, dupa care se pune un dop normal la sticla. Cine doreste, poate adauga la compozitie si putin zahar. Se pastreaza foarte bine in camara. Mazarea, ca si fasolea, se poate conserva si prin uscare (se opareste mazarea fara sare dupa care se zvanta usor si uniform in cuptorul de la aragaz; cand bobul se intareste se pastreaza in saculete de panza sau de hartie perforata).
Dovlecei
Acestia trebuie sa fie tineri si bine spalati. Dovleceii pentru umplut se conserva prin fierbere in bain-Marie (intregi si fara sare). Dovleceii care se vor conserva in bulion se fierb in apa clocotita cu sare. Cand sunt pe jumatate fierti se scot, se pun in borcane dupa care se toarna bulionul fierbinte peste ei. Se acopera borcanele si se fierb in bain-Marie. Dovleceii se mai pot conserva in untdelemn (taiati felii, prajiti pana se inmoaie si se pun in borcane impreuna cu sosul, dupa care se acopera borcanul; se vor fierbe in bain-Marie cate o ora, doua zile consecutiv). Ei se vor folosi pentru mancaruri reci de post. Conservarea dovleceilor prin uscare este ideala pentru musaca (taiati felii se aseaza pe o tava incinsa si se usuca repede pe ambele parti; se pun in borcane, se leaga la gura si se fierb o ora in bain-Marie).