Cine sunt cei 4 regi/popi de pe cartile de joc?
calendar_month 17 Mai 2021, 00:00
Cei patru regi sau popi - așa cum mai obișnuim să îi numim - dintr-un pachet de cărți au fiecare în parte un aspect distinct. Dar poate până acum nici nu ne-am întrebat dacă aceste figuri regale reprezintă anumite personaje istorice sau mitice. Deși au avut de-a lungul timpului identități atribuite de către unii producători de cărți de joc, în general, fețele lor nu mai ridică atât de multe întrebări astăzi. Și totuși, puțină curiozitate încă există, pentru a afla cine sunt cei care însoțesc inimile, romburile, frunzele și treflele.
Mulți presupun că aceștia reprezintă mari conducători ai trecutului și nu se află departe de adevăr. Următoarele atribuiri de nume sunt cele mai precise, deși nu au fost folosite în mod oficial de decenii întregi și sunt de asemenea contestate de multe persoane. Se spune că regele de pică, cel asociat cu frunza, este David, regele Israelului din Vechiul Testament, regele treflei este Alexandru cel Mare, regele Macedoniei, care a cucerit teritorii vaste și a trăit între 356 și 323 î.Hr., regele inimilor ar fi Carol cel Mare, regele Franței și primul împărat roman sfânt, care a trăit între 747 și 814 d.Hr.; și despre regele diamantelor, adică al romburilor, se spune că ar fi Roman Caesar Augustus sau Iulius Caesar. Producătorii de cărți francezi de la sfârșitul secolului al XVI-lea au fost cei care au standardizat pachetele, astfel încât să includă frunze, inimi, diamante sau romburi și trefle, desemnând astfel și cei patru regi deja menționați.
Chiar dacă nu ești la curent cu foarte multe detalii despre acești regi, cel puțin, poți încerca să reții cum să asociezi numele cu simbolurile. Atunci când te afli la masa de joc alături de prieteni, îi poți impresiona cu astfel de cunoștințe de cultură generală. Există jocuri, de asemenea, foarte prezente în online în zilele noastre, în care ierarhia mâinilor necesită multă atenție, iar dacă știi cine este regele de pe cartea pe care ai plasat cursorul, te poți folosi de această curiozitate în tot felul de moduri creative, ca de exemplu, făcând o postare pe una din rețelele de socializare. Totodată, dacă abia acum ai început să descoperi tainele jocurilor, s-ar putea să nu fii atât de familiarizat cu ceea ce reprezintă chinta roială sau careul, așa că trebuie doar să găsești website-ul potrivit, unde aceste concepte sunt explicate în detaliu.
Cărțile de joc au sosit în Europa la sfârșitul secolului al XIV-lea, iar numărul dintr-un set diferea foarte mult în funcție de locul în care erau produse. Exista un număr inconsecvent, iar la fel de imprecis era și design-ul, deși toate pachetele includeau mereu cărțile de curte, care sunt regele, regina, cavalerul și valetul, precum și cărți numerotate. În cele din urmă, pe măsură ce jocul de cărți a devenit mai răspândit pe continentul european, pachetele au fost produse după șabloane specifice, incluzând întotdeauna 52 de cărți, același număr care este comun și astăzi.
Deși regii par a domina un pachet de cărți, împreună cu așii, mai există și alte chipuri în jurul cărora s-au făcut și încă se fac tot felul de presupuneri. În ciuda anumitor concepții, valeții nu sunt prinți, ci reprezintă de fapt cavaleri, eroi militari sau alte personaje curajoase din mitologie. De exemplu, doi dintre cei care apar în pachetele franceze din secolul al XVI-lea erau Lancelot, de la curtea regelui Arthur și Hector, faimosul erou mitologic al Troiei. Reginele făceau adesea referire la zeița Atena și la Rahela, soția biblicului Iacob. Multe pachete create în Spania și în Germania au evitat reprezentarea reginei, în favoarea unui pachet separat, format numai din figuri masculine.
Cei care realizează constant cercetări în domeniul jocurilor consideră că această identificare a cărților de curte cu personaje celebre și figuri literare a apărut de fapt după ce cărțile de joc au intrat deja în uz, neexistând nicio intenție inițială la mijloc. Prin urmare, dacă aceste imagini nu reprezintă de fapt oameni reali, care sunt adevăratele semnificații din spatele simbolurilor și nu a persoanelor? Sau care este motivul pentru care regele inimilor este singurul rege fără mustață? În spatele a numeroase teorii formulate, există și o doză de adevăr sau, pur și simplu, multă imaginație.
Noutati