Cercetatorii romani au produs nanotuburile

calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Cele mai importante realizari sunt nanotuburile de carbon obtinute, tuburi de peste 70.000 de ori mai subtiri decat un fir de par, care au o capacitate de conducator de energie electrica ¬ de 1000 ori mai mare decat a cuprului, aproximativ aceeasi duritate ca si diamantul, rezistenta mecanica de intindere de ~14 ori superioara Kevlarului si capacitatea de conductor termic aproape egala cu a aluminiului.
Dupa o munca de peste 3 ani in acest proiect, echipa de 10 cercetatori a inregistrat rezultate foarte bune si isi doreste acum aprofundarea acestor realizari prin alte proiecte.
Proiectul a atins cele mai importante obiective si anume implementarea SPFM (Scanning Polarization Force Microscopy), producerea nanocompozitelor pe baza de nanotuburi de carbon si producerea de celule solare de generatia 3-a bazate pe nanotuburi de carbon.
¬Prin proiectul SPFM-LA am implementat in Romania cele mai avansate tehnici de caracterizare la scara nanometrica a suprafetelor, am construit un laborator performant si l-am dotat cu tehnica la cel mai inalt nivel si am reusit producerea in conditii de laborator a unor materiale cu proprietati unice.
Am realizat cu echipa si depus un brevet de inventie pentru o camera de ablatie laser destinata cresterii nanostructurilor de carbon¬ afirma Prof Dr. rer.nat. Marius Enachescu, director de proiect. Dr. Iulian Boerasu, participant in echipa de cercetatori ai laboratorului aflat la Politehnica Bucuresti, adauga faptul ca ¬s-a reusit prin acest proiect european implementarea cu succes in Romania a unuia dintre cele mai performante sisteme de ablatie laser in regim pulsatoriu si anume un sistem de ablatie asistata de un laser cu excimer operabil in mediu de vid inalt si ultra-inalt pentru cresterea de straturi ultra-subtiri, plecand de la monostraturi atomice. Sistemul este echipat cu RHEED pentru monitorizarea si numararea cresterii straturilor atomice¬.
Utilizand aceste tehnici unice in Romania s-au obtinut rezultate concrete de cea mai mare valoare stiintifica, nu numai pe plan national, dar si international, precum determinarea la scara nanometrica a unghiurilor de udare ale nanopicaturilor de lichide prin tehnica SPFM si determinarea distributiei lor spatiale; caracterizarea efectului de coroziune la scara micro si nanometrica prin tehnica SPFM; realizarea unei game variate de nano-structuri de carbon prin tehnica de ablatie laser in regim pulsatoriu, si anume: grafene, nano-onions si nanotuburi de carbon cu un singur perete; precum si crearea in laborator de celule solare de generatia a 3-a.
Prin foarte buna implementare a strategiei proiectului, echipa de cercetare, condusa de catre Profesor Dr.rer.nat. Marius Enachescu a obtinut astfel rezultate deosebite in atingerea obiectivelor propuse.
Profesorul Enachescu s-a intors in Romania in 2009 dupa aproape 20 ani petrecuti in marile laboratoare ale lumii printre care Lawrence Berkeley National Laboratory, California (USA), si a constituit la Universitatea Politehnica Bucuresti una dintre cele mai performante echipe de cercetare din fizica romaneasca actuala. Prof. Enachescu a realizat primul microscop de forte atomice cu rezolutie atomica din Romania si impreuna cu echipa sa prima camera de ablatie laser pentru producerea de nanotuburi de carbon din Romania, tehnologie aflata in prezent in doar cateva alte laboratoare ale lumii.
Descoperirile pot sta la baza obtinerii unor materiale speciale in linii de productie in masa servind scopuri precum aplicatiile in medicina, in industria textila de "smart clothing", in nanoelectronica, celule solare, etc.
Rezultatele Proiectului au fost prezentate si recunoscute de comunitatea stiintifica interna si internationala in urma prezentarii acestora in cadrul unor conferinte interne si internationale de specialitate sau prin publicarea acestora in reviste si publicatii de specialitate interne si internationale, i.e., 7 articole ISI acceptate si/sau trimise spre publicare, 4 articole publicate la conferinte, 12 participari la conferinte in Romania si strainatate.