Cele mai utilizate droguri
9/9017
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Substanta medicamentoasa care inhiba centrii nervosi, provocand o stare de inertie fizica si psihica si care, folosita o perioada indelungata, creeaza dependenta si necesitatea unor doze crescande. Asa defineste DEX-ul drogurile, iar in randurile urmatoare vei citi despre cele mai consumate halucinogene si efectele lor.

Heroina
Heroina este un opiaceu care se obtine prin procesarea extractului de opiu din mac. Initial, a fost creat pentru a-i trata pe oamenii dependenti de morfina. Dupa ce intra in sistemul circulator si ajunge in creier, heroina se transforma in morfina si mimeaza actiunea endorfinelor, hormonii fericirii. Consumatorii spun ca aceasta creeaza o senzatie de bine, de euforie, oferind un `orgasm` al simturilor. De regula, heroina se administreaza intravenos.

Cocaina
Actioneaza ca stimulent al sistemului nervos central si creeaza o dependenta puternica. Efectul sau poate dura de la 20 minute pana la cateva ore in functie de dozaj, puritate si metoda de administrare. Efectele acestei substante stupefiante cu actiune directa asupra creierului sunt o stare de neliniste, apetit sexual crescut, hiperactivitate, cresterea tensiunii arteriale si a pulsului si nu in ultimul rand, euforie.

Starea de fericire maxima este urmata adesea de una de disconfort, depresie si o nevoie de a lua drogul din nou. Efectele secundare ale consumului de cocaina sunt gesturi necontrolate, paranoia si impotenta.

Cocaina pura este extrasa din frunzele plantei de coca, iar la inceputul secolului XX aceasta era folosita ca ingredient in producerea multor produse farmaceutice. Utilizarea si comercializarea acestei substante este interzisa in prezent, exceptie facand folosirea ei in scopuri chirurgicale, ca anestezic.

Metamfetamina
Acest drog face parte din categoria amfetaminelor si actioneaza ca stimulent al sistemului nervos central. Efectul ei este mai de durata decat cel al cocainei si indeamna consumatorii spre consum in exces si dependenta. De altfel, acestia au tendinta sa exagereze si sa repete la nesfarsit unele ocupatii ca asamblarea si dezasamblarea unor obiecte sau curatenia.

Efectele secundare se manifesta prin stare de somnolenta excesiva, depresie si anxietate. Metamfetamina a fost utilizata in timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru a mentine treze trupele sau pentru a energiza muncitorii din fabrici. Se administeaza prin inghitire, inhalare sau injectare. Este un medicament legal in tara noastra, dar el este prescris numai in cazuri extreme.

Crack
Acest drog este o forma de cocaina cu un grad mare de dependenta. A fost introdus pe piata la inceputul anilor `80, iar de atunci a devenit foarte cunoscut. Pentru a i se reduce toxicitatea, acesta este combinat cu bicarbonatul de sodiu in proportie de 2:3 cocaina/bicarbonat. Se inhaleaza sau se administreaza intravenos.

LSD
LSD sau d-acid lisergic dietilamida este cel mai puternic halucinogen al zilelor noastre. Acest drog se prezinta sub forma de tablete sau capsule, iar administrarea lui este orala. Nu are culoare sau miros, dar este capabil sa schimbe complet starea de spirit a unei persoane. In cazul in care este luat in doze prea mari poate provoca halucinatii sau schimbari majore in personalitatea consumatorului.

Ecstasy
Cunoscut si sub denumirea de MDMA, acest drog face parte din grupa substantelor care maresc viteza de reactie a organismului, iar efectele sale pot ajunge pana la sase ore. Ecstasy este disponibil sub forma de tablete, iar mai rar pudra. Se administreaza fie oral, fie este inhalat sau fumat, iar aproape niciodata nu se injecteaza.



Consumatorii sustin ca efectele Ecstasy-ului sunt foarte profunde, fiind capabila sa-i transporte catre `alte lumi`. Consumul in exces poate provoca extenuare sau deshidratare severa, iar uneori duce la cresterea pulsului sau la inclestarea falcilor. Se consuma, cel mai frecvent in cluburi.

Opiu
Are un continut mai mare de 16% in morfina si este o substanta toxica cu proprietati narcotice extrasa din capsulele unei specii de mac, Papaver somniferum. Este intrebuintata mai ales ca somnifer, calmant, analgezic, dar si stupefiant. Codeina, papaverina si morfina sunt obtinute din aceleasi surse. Toxicomanii isi administreaza aceasta substanta fie intravenos, fie intramuscular.



Marijuana
Este cel mai folosit drog ilegal in Statele Unite ale Americii. Iarba sau cannabisul, asa cum se mai numeste marijuana, se extrage din frunzele si florile de canepa, Cannabis sativa. Se estimeaza ca aproximativ 4% din populatia adulta a lumii consuma cannabis in fiecare an. Fie ca este fumat sau ingerat, fiecare consumator experimenteaza trairi diferite in functie de doza administrata, modul de consumare si compozitia chimica.

Andrei Georgescu, AskMen.ro