Daca stii ce sa cauti si iti dezvolti gustul intr-o anumita directie, poti evolua de la achizitii de cateva zeci sau sute de euro pana la sume exorbitante date pe ¬micile¬ placeri. Ca sa vezi exact unde poti ajunge, am facut un top al deliciilor foarte scumpe pe care le poti adaposti in birou.
Ceasurile
Ceasurile nu se cumpara dupa design. Ce conteaza la un ceas serios este mecanismul. Cluburile de colectionari nu lipsesc si nici nu sunt putine, in special in mediul online, deci poti arunca un ochi ca sa vezi ce se intampla. Se cauta aici modele rare, modele vechi, modele cu mecanisme aparte.
Un ceas Longines sau Rolex de aur, de exemplu, poate valora mult peste cotatia aurului gratie mecanismului sau seriei limitate in care a fost produs. Prezenta metalelor pretioase nu este insa un necesar pentru un ca un ceas sa fie valoros.
Atentie, nu tot ce este vechi e valoros. Interesante sunt ceasurile cu mecanisme realizate inaintea industrializarii si a uniformizarii ceasornicariei; in momentul in care diverse branduri folosesc acelasi mecanism, iar diferentierea se face doar pe baza de design, ceasul respectiv si-a pierdut valoarea de colectie.

Din nou atentie, sunt preferate ceasurile neatinse de restauratori; patina aduce valoare unui ceas deja innobilat de un mecanism serios. Schimbarea elementelor din interiorul unui ceas (cu piese moderne), inlocuirea cadranului, sunt interventii care scad serios valoarea ceasului. In termen de preturi, un ceas de colectie pleaca de la cateva sute de euro si poate ajunge la cateva sute de mii. De baza raman brandurile elvetiene, majoritare pe piata (Omega, Longines, Tag Heuer, Zenith, IWC, Rolex etc).
Timbrele
De la cele cumparate la plic, de la Filatelie, se poate ajunge tare departe. Ca in cazul ceasurilor, timbrele pot constitui un adevarat plasament de bani in arta. Valoarea, chiar daca supusa unor fluctuatii din cauza crizelor economice, este mult mai constanta decat cea a depozitelor bancare.
Pentru a te putea descurca in incalcita lume a filateliei, ai nevoie de ceva indrumare. Diferentele de culoare (uneori nuanta) sau fontul literelor de pe o bucatica de hartie de un cm patrat poate inseamna diferenta intre cativa lei si o avere.

Majoritatea continentelor au dat timbre de valoare. Chiar daca cele romanesti nu sunt la mare cautare printre colectionari, exista notabile exceptii, cum este cazul catorva timbre din perioada regatului sau a celebrului Cap de Bour ¬ cel mai scump timbru din lume. Un exemplar din ziarul moldovenesc "Zimbrulu si Vulturulu" (tiparit la Iasi in 1858), cu 8 capete de bour lipite pe el (pentru expediere prin posta, la data aceea), s-a vandut cu 829.500 de euro. Valoarea lui reala, estimata astazi, este insa de 3 milioane de euro, fiind omologat in Cartea Recordurilor drept cel mai scump ziar din lume.
Trabucurile
Fara sa ajunga la cotatiile hobby-urilor de mai sus, trabucurile sunt si ele un hobby foarte costisitor. Si asta pentru ca aici este o adevarata industrie; de la ghilotina (cu care tai trabucul), la umidificator (cutia in care le tii) si alte mici accesorii, se poate ajunge la obiecte de colectie, facute manual, din materiale pretioase, care sa fie adevarate obiecte de arta de sine statatoare.
In ceea ce priveste trabucurile, cele notabile pleaca de la cateva zeci de euro; un trabuc bun costa circa 100 E. Dar asta nu este nimic. Cand vorbim despre raritati, preturile pur si simplu explodeaza; lansarea trabucului Behike (intr-o editie de doar 4.000 de exemplare) a facut ca pretul sa ajunga la 420.000 euro o cutie de cate 40 de tigari. La pretul de 10.500 euro un trabuc, acesta a devenit cel mai scump din lume.
ᅡ
Whiskey
Daca vorbim despre trabucuri, trebuie sa mentionam si bautura cu care se savureaza asa ceva. Un whiskey bun costa; chiar daca te poti aranja cu o sticla de ceva bun la maxim 50 ¬ 100 euro , raritatile ajung, si aici, la cote impresionante. Si asta pentru ca vorbim de altceva decat o simpla sticla de single malt.
Vorbim de o bucata de istorie. Majoritatea acestora sunt intr-un numar extrem de redus, iar detinerea lor denota putere financiara si prestigiu. Astfel, cea mai cunoscuta tranzactie pentru o sticla de whiskey este cea in care un om de afaceri din Coreea de Sud a platit 75.000 de dolari pentru o sticla de Macallan 1926 Fine and Rare.
Cartile
Cartile sunt o pasiune care transcede capitalizarea lor. Targurile de carti vechi sunt o constanata in Europa si sunt vizitate constant de oamenii care colectioneaza carti, fara sa aiba in plan revanzarea lor. In Romania, cei interesati au avut marea ocazia sa gaseasca diverse exemplare rare la vanzatorii ambulanti; majoritatea nu stiau exact ce vand si aacest lucru ᅡa fost exploatat de cei care urmareau carti rare.
Ca si in cazul ceasurilor, nu orice este vechi este neaparat valoros. Principalele conditii sunt cele care inconjoara editarea: locatia, contextul istoric, subiectul cartii, limba in care a fost editata. De exemplu, cartile frantuzesti din secolul XVIII nu costa mai mult de cateva zeci de euro, in timp ce o carte romaneasca din aceeasi perioada costa si cateva mii, gratie raritatii.
Ca in cazul tuturor lucrurilor de colectie, prezenta redusa pe piata, apartenenta la editia princeps, in cazul cartilor, creste acestora pretul. Se poate ajunge la cotatii fabuloase, cum este cazul Codex Leicester, al lui Leonardo Da Vinci. Cele 18 documente duble, adica 36 de file scrise fata-verso, realizate intre anii 1506 si 1510 l-au costat pe Bill Gates 23.5 milioane de euro.