Cele mai luxoase mancaruri

9/9022
label Diverse autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Sunt cele mai scumpe preparate din lume, iar cei care isi permit sa le consume frecvent le apreciaza pentru aroma si savoarea inconfundabila. De la caviar si ciuperci pana la stridii si sofran, acestea reusesc sa impresioneze de fiecare data prin gust si pret.

Caviar Beluga
Caviarul Beluga este unul dintre cele mai scumpe produse alimentare din lume, un kilogram din aceasta delicatesa ajugand la preturi mai mari de 5000 de dolari. Caviarul se obtine din icrele nisetrului Beluga care traieste mai ales in Marea Caspica. Pentru ca acest peste sa ajunga la marimea maxima e nevoie de mai bine de 20 de ani, timp in care poate atinge o greutate de doua tone. Ouale acestuia sunt cele mai mari dintre toate icrele folosite pentru caviar, iar cele de culoare deschisa, cele mai scumpe. Acest caviar se serveste simplu pe bucati mici de paine prajita. Cei care nu au mancat un astfel de produs pana acum trebuie sa stie ca ouale mari ale icrelor se sparg atunci cand sunt mestecate si elibereaza o aroma unica de peste sarat.

Sofranul
Este cel mai scump condiment din lume, pretul unui kilogram ajungand la peste 4000 de dolari, dar acesta variaza in functie de anotimp. Sofranul este cules cu mana, iar costul ridicat poate fi explicat prin timpul consumat pentru adunarea acestuia. Semintele de sofran au o tenta galbena si sunt folosite pentru a da culoare si o aroma speciala celor mai rafinate preparate. Are un gust usor amar si o savoare ce aduce putin cu... fanul.

Trufe albe
Trufele sunt ciuperci care cresc sub pamant, iar pentru descoperirea si culegerea lor este nevoie de caini speciali foarte bine antrenati. Trufele sunt de mai multe tipuri, insa cele albe sunt cele mai scumpe din familia lor. De obicei, se adauga felii mici din aceste ciuperci pentru aromatizarea diverselor preparate. Pe piata exista ulei de trufe, obtinut prin scufundarea lor in grasime vegetala de buna calitate.

Carne de vaca Kobe
Aceasta carne este obtinuta de la specia bovina Wagyu, crescuta numai in regiunea Hyogo din Japonia. Reteta de preparare a carnii si de crestere a vitei este secreta si se face conform unei traditii stravechi. Un kilogram de astfel de carne ajunge pana la 600 dolari si contine un mare procentaj de grasimi nesaturate decat oricare alta carne de vaca din lume. Un alt secret al obtinerii acestui produs este faptul ca producatorii maseaza vacutele zilnic.

Cuib de pasare
Despre acest preparat am amintit si in articolul despre cele mai dezgustatoare preparate din lume si iata, il ragasim si in clasamentul celor de lux. Cuiburile pasarilor Cave Swifts este lasat in apa sau lapte de migdale sa se topeasca, iar apoi gelatina rezultata este numai buna de consum. Secretul gustului unic se pare ca se afla in scuipatul pasarilor pe care acestea il folosesc pentru consolidarea cuibului.

Fugu
Este un peste considerat delicatesa in Japonia. Riscul la care te supui atunci cand il consumi este acela sa mori, daca pestele nu este bine gatit. De fapt, anual se inregistreaza in aceasta tara decese din cauza consumului de Fugu. O cantitate foarte mica din otrava continuta in acest peste poate omori un barbat in toata firea, dar cu toate acestea mancarea a devenit cea mai faimoasa din bucataria japoneza. Daca vrei sa consumi un astfel de preparat, nu trebuie sa te ingrijorezi. Pentru a-l putea gati orice bucatar trebuie sa faca cursuri de pregatire si sa obtina un certificat. Pe langa gustul absolut senzational pe care consumatorii il `acuza`, Fugu este si un eficient afrodiziac.

11585.jpg

Foie Gras
Foaie gras inseamna in frantuzeste ficat gras si se prepara de obicei din ficatul gastelor sau ratelor. Pentru a obtine asemenea delicatesa trebuie ca pasarile sa fie hranite printr-un mecanism special, iar dupa ce acestea sunt sacrificate ficatul se fie scufundat intr-o baie de lapte cu miere ce ii confera o aroma speciala si il face sa-i creasca dimensiunile si in acelasi timp cantitatea de grasime continuta. Aroma acestui preparat seamana cu aceea a untului, dar cu un gust mult mai delicat si mai rafinat. Poate fi consumat rece sau cald.

Homar
Homarul face parte din aceeasi familie de crustacee ca si racul, iar cea mai simpla metoda de preparare a acestuia este punerea lui viu intr-o oala cu apa clocotinda ceea ce-l ucide foarte rapid. Apoi, se serveste alaturi de unt topit astfel incat acesta sa nu eclipseze subtila aroma a carnii de homar.

Matsutake
Matsutake reprezinta o clasa de ciuperci japoneze care costa nu mai putin de 2000 dolari kilogramul. Prepararea acestora ocupa un rol important in bucataria japoneza de mai bine de o mie de ani, iar cei care servesc o astfel de mancare se considera binecuvantati. Productia anuala de astfel de ciuperci este de mai putin de o mie de tone, iar in mare parte aceasta merge la export spre China, Korea si Canada.

Stridii
Numele de stridie este utilizat pentru un grup mai extins de moluste care traiesc in apa sarata amara. De multe ori, stridiile contin perle, ceea ce face ca valoarea lor sa devina incomensurabila. Gustul cel mai bun il au stridiile consumate crude, in suc propriu si cu o felie de lamaie. De asemenea, acestea sunt considerate a avea efecte afrodiziace.

Surse: wikipedia, listverse

Andrei Georgescu, AskMen.ro