Fumatul este unul dintre viciile cele mai populare in randul barbatilor si totodata una dintre dependentele de care nu scapi prea usor. Totusi, daca intr-un final ai reusit sa constientizezi ca fumatul nu iti aduce nimic bun, ci doar boli si bani arsi degeaba, nu e timpul pierdut ca sa treci la actiune.
Iata cum arata o schema simpla pentru renuntarea la fumat!
Daca fumezi, renuntarea la acest viciu va fi cel mai bun lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta. Inima, plamanii, sistemul vascular, creierul si pielea iti vor multumi pentru renuntarea la acest viciu.
1. Fa-ti un plan
A venit momentul in care trebuie sa te confrunti cu adevarata problema si sa constientizezi ca ai nevoie de multa determinare. Fa o lista cu avantajele si dezavantajele renuntarii la fumat! Garantam ca grupa avantajelor va fi mult mai stufoasa decat cea a dezavantajelor.
Stabileste, pe parcursul unei luni, cateva zile in care sa aniversezi zilele fara fumat. Vei observa ca aceasta metoda a recompensei te va mobiliza sa te lupti cu propriile dorinte.
2. De ce sa renunti la fumat
Ca sa renunti la un lucru, fie el si un viciu, trebuie sa te convingi ca este decizia corecta. Iar in acest caz, renuntarea la fumat nu poate fi decat un pas important spre o viata sanatoasa.
Studiile arata ca:
- 20 de minute de renuntare la fumat inseamna restabilirea nivelului de presiune a sangelui si revenirea la pulsul normal
- 8 ore fara fumat inseamna revenirea la normal a nivelului de monoxid de carbon din sange, iar nivelul de oxigen din sange la creste pana la nivelul normal.
- 24 de ore fara fumat inseamna reducerea riscului de atac de cord
- 48 de ore fara fumat inseamna revitalizarea terminatiilor nervoase, iar simturile olfactive incep sa isi revina
- 1-9 luni fara fumat inseamna eliberarea plamanilor si eliminarea acelei tuse iritante. Riscul cancerului de plamani scade, iar nivelul de energie va creste simtitor.
Fa miscare!
Cei mai multi se apuca de fumat din plictiseala, motiv pentru care renuntarea la fumat te poate impinge iar spre dilema "ce sa fac cu timpul liber". Ei bine, mentine-te ocupat! Fa plimbari in aer liber, mergi la munte si hraneste-ti plamanii cu aer curat.
Evita locurile pentru fumatori
Ca sa nu cazi iar prada tentatiei de a te apuca de fumat, evita pe cat posibil locurile pentru fumat de la serviciu sau barurile pentru fumatori. Acest lucru nu numai ca te va ajuta sa nu te reapuci de fumat, dar te va tine departe si de fumatul pasiv, la fel de nociv ca cel activ.