Ce trebuie sa stii despre amenajarea terasei exterioare

1/11193
label Diverse autorenew 22 Aug 2022, 00:00
Terasa exterioara este o prelungire binevenita a livingului si este un beneficiu de care se pot bucura cei care locuiesc in case individuale cu gradina. Un astfel de spatiu poate sa devina un loc ideal de relaxare si o zona perfecta pentru luat masa in aer liber daca este corect amenajat. Cele cateva sfaturi si idei de mai jos iti vor fi utile si te vor inspira.

Delimitarea spatiului

Suprafata terasei exterioare depinde de spatiul pe care il ai la dispozitie, dar indiferent de marimea acestea este util ca zona sa fie delimitata prin suprainaltare si o pavare adecvata.

Suprainaltarea permite definirea exacta a zonei si separarea acesteia atat de spatiul interior, cat si de restul gradinii si ofera un plus de eleganta amenajarii. Pavarea terasei exterioare permite intretinerea usoara si crearea unui spatiu perfect drept pentru a putea amplasa piesele de mobilier exterior care fac efectiv functionala terasa. Pentru un plus de farmec poti utiliza elemente de pavaj pentru exterior care imita lemnul, piatra sau placi moderne. Alegerea solutiei optime depinde de stilul arhitectural al casei si de tipul de amenajare al gradinii, terasa fiind un element de tranzitie care leaga cele doua zone.

Un aspect foarte important este fundatia terasei si modul in care sunt montate elementele de pavaj. Pentru fixarea acestora se utilizeaza doar un adeziv pentru gresie de exterior. Acesta este special conceput pentru a oferi o fixare durabila, previne infiltratiile si ofera un aspect uniform suprafetelor. Adezivul de exterior are si rolul de a spori rezistenta gresiei, prevenind deteriorarea placilor ceramice.

Sisteme de acoperire

Este util a lua in calcul un sistem de acoperire pentru terasa exterioara. Existenta acestuia face ca acest spatiu sa poata fi utilizat atat in zilele foarte insorite, cat si atunci cand ploua.

In functie de suprafata pe care o are terasa, dar si de stilul arhitectural al casei, tereasa poate fi protejata cu umbrele de gradina sau cu parasolare fixe sau retractabile. Parasolarele pot fi realizate din panza speciala, impermeabilizata, care ofera protectie impotriva radiatiilor UV sau din materiale solide (plexiglas sau sticla securizata). La fel de bine pot fi utilizate si structuri din lemn, tabla, tigla sau sindrila bituminoasa, iar pentru case aflate in zonele rurale poti lua in calcul un acoperis din trestie sau paie.

Luand in calcul orientarea casei fata de punctele cardinale, terasa exterioara poate fi protejata partial si de plante cataratoare. Aceasta nu este solutia ideala din punct de vedere al eficientei, dar este mult mai placuta din punct de vedere estetic si contribuie la includerea terasei in zona verde a gradinii in mod natural.

Mobilierul de exterior

Amenajarea terasei exterioare necesita mobilier de exterior. Una dintre cele mai importante reguli este aceea de a alege piesele astfel incat sa fie proportionale cu spatiul terasei. In felul acesta vei evita aglomerarea zonei.

Pentru o terasa mica sunt ideale piesele de mobilier care pot fi pliate, din materiale transparente, usoare, in timp ce pentru o terasa cu suprafata generoasa sunt potrivite cele din lemn, ratan sau imitatii rezistente din material plastic. Acestea din urma sunt recomandate unei terase care este utilizata pe toata durata anului, dat fiind faptul ca sunt rezistente la umezeala si pot fi foarte usor si rapid curatate.

Personalizarea terasei

Elementele de decor care dau personalitate spatiului au in egala masura rol estetic si functional. Plantele in ghiveci la nivelul podelelor sau suspendate sunt mereu o solutie simpla si eleganta.

Personalizarea terasei se poate face si cu sisteme de iluminare pentru exterior. Terasa poate fi luminata folosind corpuri speciale pentru exterior sau/si sisteme de iluminat pentru gradina, felinare, leduri, lampi solare, ghirlande sau lampioane.

Efectele iluminatului vor fi cu atat mai placute cu cat vor ramane discrete si se va folosi lumina calda pentru a induce un efect placut de relaxare.

Pentru reusita unui astfel de proiect incepe mereu cu stabilirea amanuntita a ceea ce doresti si realizeaza un plan pentru a putea evalua costurile, materialele necesare si restul detaliilor necesare realizarii terasei exterioare.

Sursa foto: Shutterstock.com