Ce sunt probioticele si care sunt beneficiile asupra aparatului digestiv
1/11199
calendar_month 01 Sep 2022, 00:00
Ai auzit vorbindu-se despre probiotice sau ți-au fost recomandate de către medic, însă nu îți este foarte clar ce sunt acestea și care sunt beneficiile lor? În ziua de astăzi, ne gândim tot mai mult la cum să rămânem sănătoși, iar soluția este mai simplă și mai la îndemână decât am crede. Află în continuare ce sunt probioticele și de ce sunt importante pentru echilibrul și sănătatea sistemului tău digestiv.

Ce sunt probioticele și care este rolul lor în organism

Probioticele sunt microorganisme vii, ce se află în tractul digestiv încă de când ne naștem, fiind transmise de la mamă către copil. Fiind bacterii bune, acestea sunt foarte importante pentru menținerea unei digestii sănătoase, formarea sistemului imunitar și lupta cu bacteriile care ne atacă organismul. Când suntem mici, flora intestinală încă se formează, așa că este esențial să îi menținem echilibrul, iar probioticele au un rol central în acest sens.

Odată ce creștem, echilibrul florei intestinale poate fi afectat de factori precum administrarea antibioticelor sau un stil dezordonat de alimentație. Tubul digestiv trebuie să facă față unor provocări care au devenit comune în zilele noastre: bacterii dăunătoare, alergeni sau substanțe chimice. Dacă adăugăm în ecuație stresul, îți dai seama cât de dificil poate fi să îți menții sănătatea. Problemele de floră intestinală pot duce la boli digestive, dureri de stomac, deranjamente stomacale sau constipație. În plus, atunci când bacteriile bune lipsesc din organism, bacteriile nocive pătrund și se înmulțesc mult mai ușor.

Pentru a preveni aceste probleme, este nevoie să-ți suplimentezi dieta cu produse probiotice, ce pot restaura echilibrul natural al corpului. Acum, că ai aflat ce sunt probioticele, hai să vedem ce efecte pozitive au asupra aparatului tău digestiv.

Care sunt beneficiile probioticelor asupra sistemului digestiv

Așa cum spuneam, un organism sănătos are nevoie de o floră intestinală echilibrată. Probioticele sunt baza unui aparat digestiv care funcționează la parametri normali, iar printre cele mai importante beneficii ale lor se numără:

- Digestia corespunzătoare a alimentelor - pentru a te simți în largul tău și a nu te confrunta cu dureri de stomac sau constipație, este important ca sistemul tău digestiv să poată digera produsele consumate. Aici intervin probioticele, care au un rol esențial în procesele de digestie.

- Ameliorarea colicilor bebelusilor - pediatrii recomanda probioticele pentru tratamentul si preventia colicilor. Probioticele sunt sigure pentru bebelusi si contribuie la sustinerea sanatatii aparatului digestiv al acestora.

- Menținerea tranzitului intestinal și refacerea sa după diverse afecțiuni - cu siguranță te-ai confruntat cel puțin o dată în viață cu probleme de sănătate care ți-au dereglat tranzitul intestinal, provocându-ți dureri, stări de vomă, diaree, constipație și alte neplăceri. Probioticele întăresc flora intestinală și favorizează un tranzit normal, ameliorând afecțiuni ce îți pot amenința sănătatea.



- Protecție în cazul toxinelor din alimente - chiar dacă acorzi o mare atenție produselor din dieta zilnică, se poate ca unele dintre ele să conțină toxine ce îți pot amenința sănătatea. Probioticele echilibrează flora intestinală, cresc imunitatea și creează o barieră care te protejează de efectele toxinelor și ale diverselor tipuri de bacterii.

Ce produse alimentare conțin probiotice

O dietă bogată în probiotice îți poate îmbunătăți radical sănătatea și starea de bine. Iată care sunt cele mai cunoscute produse care conțin bacterii bune și merită introduse în alimentație:

- Iaurtul, kefirul și laptele bătut - sunt gustoase și sănătoase, iar datorită procesului de fermentare devin și surse excelente de probiotice. Alege-le pe cele fără coloranți sau îndulcitori.

- Varza murată, măslinele verzi și murăturile - dacă le consumi pe cele obținute prin fermentare, vei beneficia de un aport important de probiotice.

- Brânzeturile - cea mai mare cantitate de probiotice se află în brânza fermentată, maturată, precum cheddarul sau gouda. Poți alege și brânză de capră nepasteurizată, feta sau mozzarella.

- Oțetul de mere - e sănătos și foarte potrivit pentru salate. Citește cu atenție eticheta produsului și alege oțet natural, fără alte substanțe adăugate.

- Ciocolata neagră - o poți folosi cu încredere ca desert pentru tine și familia ta, având în vedere faptul că nu conține zahăr și e o bună sursă de probiotice. 

În unele situații, alimentele de mai sus nu sunt suficiente pentru a-ți oferi cantitatea necesară de probiotice. De exemplu, când iei antibiotice sau când ai probleme stomacale, iar flora ta intestinală este dereglată, trebuie să iei în calcul soluții mai rapide și mai eficiente, cum ar fi suplimentele alimentare pe bază de probiotice. În astfel de cazuri, poți apela oricând la suplimentarea florei intestinale  cu L. reuteri Protectis, lactobacili vii. Aceste suplimente sunt produse în condiții controlate, sunt sigure și nu au efecte secundare. Utilizarea lor reface echilibrul florei intestinale, ajutându-te să îți îmbunătățești tranzitul intestinal, să îți crești imunitatea și să-ți menții starea de bine.

Așa cum observi, probioticele sunt extrem de importante pentru sănătatea noastră. Încă de la naștere, ne pot ajuta să fim mai puternici și să facem față provocărilor zilnice la care este supus organismul. De acum înainte vei înțelege mai bine de ce medicii îți recomandă probiotice atunci când ai probleme stomacale sau când iei antibiotic și vei putea astfel să iei decizii care să te mențină în formă și să îți redea sănătatea.