askmen.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  Ce sa faci atunci cand ai gresit

Ce sa faci atunci cand ai gresit

4/46525
calendar_month 01 Nov 2022, 00:00
De multe ori ne dorim si vrem sa credem ca avem dreptate 100% din timp, insa acest lucru nu este posibil.Suntem oameni si toti facem greseli, insa acel lucru nu inseamna ca ne simtim bine atunci cand facem asta. Totusi acest lucru este si mai rau cand faci o greseala intr-o relatie pentru ca iti iubesti partenerul si nu vrei sa il ranesti. Uneori se simte ca relatia ta nu va depasi niciodata acea greseala facuta sau nu vei reusi niciodata sa rezolvi problema, insa asta nu este o mentalitate sanatoasa. Este la fel de gresit sa eviti o discutie pe acest lucru, dar si sa te blochezi pe ea. Singurul mod in care poti depasi o greseala este sa treci peste ea si sa inveti din ea, sa demonstrezi ca te vei schimba.

Iata 4 moduri prin care poti trece peste o greseala si poti crea o relatie mai puternica cu persoana cu care esti:

1. Recunoaste greseala facuta

Nu puteti rezolva o problema daca nu o solutionati, iar igonorarea acesteia nu va face decat sa o inrautatiti. Recunoasterea greselii este primul pas pentru a o corecta. Cand vorbesti cu partenerul tau, vrei sa fii cat mai specific posibil, astfel incat sa stiti amandoi ce greseala discutati. Poate fi si doar o simpla afirmatie precum ,, As dori sa vorim despre modul in care simt ca ti-am stricat performanta pentru ca nu am venit la spectacolul tau”. Lucrurile trebuie discutate si trebuie sa spui ceea ce simti. Daca ai facut asta si spui ce te deranjeaza sau ce crezi ca vei putea face mai bine, vei da dovada de maturitate.

2. Valideaza sentimentele pe care le are cealalta persoana

Urmatorul pas este sa validezi sentimentele partenerului tau. Cele mai proaste scuze sunt ,, Imi pare rau ca simti ca te-am suparat”, „Imi pare rau ca ai fost suparat pe mine”. Acest lucru transfera responsabilitatea sau vina catre celalalt partener si simte ca este responsabilitatea lui acea greseala. Acest lucru face sa para ca reactia lor la greseala ta nu a fost valida. Poti intreba partenerul daca vrea sa vorbeasca despre modul in care actiunile tale l-au suparat. Este esential sa asculti si sa validezi cum se simte.

3. Iti ceri iertare si iti asumi ca vei rezolva greseala si iti vei schimba comportamentul

Scuzele pot fi partea cea mai provocatoare. Este greu sa recunosti cand gresesti, dar aminteste-ti ca suntem oameni si toti facem greseli. Vrei sa fii sincer si specific cand iti ceri scuze. De asemenea scuzele bune includ si un plan pentru modul in care iti vei schimba actiunile viitoare. Pasii pe care trebuie sa ii urmezi este sa spui ce ai gresit, sa validati sentimentele celeilalte persoane si sa explicati cum va veti schimba comportamentul. O abordare corecta poate fi : ,, Imi pare rau ca nu am fost un partener bun cand ne certam si stiu ca te supar, insa voi fi mai atent cu cuvintele mele atunci cand ne certam si voi gasi modalitati de a face fata la o cearta fara sa iti ranesc sentimentele”. Ofera partenerului tau timp daca are nevoie de el, iar atunci cand este gata poti merge mai departe impreuna. Daca cauti sa te revansezi prin cadouri, sa stii ca nu este o metoda buna sa faci asta atunci cand persoana respectiva este suparata. Asteapta un timp dupa care poti cauta idei de cadouri si sa le oferi dupa ce a trecut putin timp.4. Invata din greseli

Faceti din aceasta experienta o lectie. Fiecare facem greseli, insa nu toti invatam din ele. Cel mai bine e sa nu fii dur cu tine pentru ca toti am facut greseli in relatii, fie intentionat, fie neintentionat. Nu suntem greselile noastre, ci suntem persoana care invata din greseli.

Cel mai frumos lucru in viata este va ajungem sa facem si mai mult bine si sa fim mai buni si empatici cu fiecare lectie pe care o invatam.