Expertii in sanatate au inteles in ultimii ani de cercetare ca depresia nu are numai o singura cauza. Este rezultatul unui mixturi intre biologie, psihologie, stres si evenimente traumatice.
Biologia
Unii experti spun ca depresia deseori rezulta din dezechilibrul neurotransmitatorilor din creier. Antidepresivele refac echilibrul neurotransmitatorilor. Exista insa si o influenta genetica. Daca depresia i-a afectat pe cei din familia ta, ai mari sanse ca si tu sa te molipsesti, sa devii depresiv.
Daca suferi de alte boli, sansele ca sa ai depresie sunt mia mari. De exemplu, daca ai un infarct sansele de a devenii depresiv dupa sunt cu 65% mai mari. Cancerul, bolile de inima, probleme ale tiroidei si multe alte probleme cresc riscul de a te alege cu depresie.
De asemenea, genul face diferenta. Femeile sunt de doua ori mai mult mai predispuse depresiei decat barbatii de a ajunge la depresie. Nimeni nu stie sigur de ce. Totusi, schimbarile hormonale prin care trec femeile in diferite etape ale vietii lor pot fi una dintre cauze.
Psihologia
Studiile au aratat ca persoanele pesimiste sunt mia expuse depresiei. Asta nu inseamna ca daca isi vor schimba atitudinea, problema se va rezolva.
Evenimente stresante
Multe persoane ajung la depresie in momente dificile. Pierderea unui membru al familiei, sau al unui prieten apropiat, diagnosticarea cu o boala grava, divortul, sau orice alt eveniment traumatic atrag depresia.
Medicamentele
Multe medicamnet prescrise pot cauza simptome ale depresiei. Abuzul de alcool este ceva comun la persoanele depresive. Deseori face ca starea lor sa se inrautateasca.
Unele persoane stiu de ce au devenit depresivi, altele nu. Cel mai important lucru de stiut este ca depresia nu este din vina ta. Este o boala care poate afecta pe oricine.