Cate tipuri de rame de ochelari exista? Care este cea mai potrivita pentru tine?
calendar_month 26 Nov 2021, 00:00
Aproape 50% dintre oameni poarta ochelari de vedere si majoritatea oamenilor poarta ochelari de soare. Ochelarii au fost o adevarata revolutie medicala in momentul in care au aparut si au evoluat continuu.
Astazi, orice problema de vedere ai avea, exista ochelari potriviti pentru tine. In general, gasesti ochelari cu preturi extrem de variate, de la cateva zeci de lei pana la cateva mii de lei. De multe ori, preturile mari sunt justificate de o calitate si o eficienta mai buna. Tocmai de aceea, este bine sa investesti intr-o pereche de ochelari de buna calitate, care sa iti poata oferi confort vizual pentru o perioada cat mai mare de timp.
Daca nu ai suficienti bani pentru a achizitiona cea mai buna pereche, poti cumpara ochelari in rate . Pana la achizitie insa, trebuie sa descoperi care sunt cei mai buni pentru tine.
Daca lentilele sunt alese impreuna cu medicul oftalmolog, ramele sunt alese de tine. Achizitia ramei potrivite trebuie sa tina cont de fizionomia ta, de preferinte, de gradul de confort pe care ti-l ofera si de numeroase mici detalii care pot transforma ochelarii in parteneri de lunga durata.
Care sunt cele mai populare rame de ochelari?
1. Ramele intregi, cu cadru complet. Sunt rame realizate fie din plastic, fie din metal, care se remarca printr-o foarte buna rezistenta. In cazul unui soc, lentilele sunt protejate de rama, ceea ce scade riscul ca acestea sa se sparga. Ramele intregi pot sustine orice tip de lentila, indiferent de materialul din care este realizata, de dioptrie sau de alte detalii. Din pacate, nu sunt tocmai usoare si pot reprezenta o bariera vizuala.
2. Ramele cu jumatate de cadru. Sunt ceva mai discrete, fiind folosite de persoanele cu dioprii mari. Acestea au o greutate mai mica fata de ramele cu cadru complett, sunt mai subtiri, nu limiteaza campul vizual in partea de jos si nu evidentiaza atat de tare lentilele cu dioprii mari. Singurul dezavantaj al acestor rame este faptul ca sunt mai fragile: se pot sparge, zgaria sau desprinde destul de usor.
3. Ramele invizibile. Ochelarii fara rama sunt din ce in ce mai populari. Acestia se remarca prin lentile prinse pe capse sau suruburi si sunt foarte confortabili si usori. Designul minimalist il ajuta pe purtator sa se bucure de o imagine mult mai sofisticata si ii ofera o vizibilitate maxima. Acest tip de rame este foarte fragil, putandu-se sparge destul de usor. De asemenea, exista riscul sa devina instabile in timp.
Toate cele 3 variante de rame pot avea diverse forme ( Rotunzi, Wayfarer, Aviator. Cat Eye, Patrati, etc) si pot fi realizate din doua materiale de baza : metal si plastic.
Ramele din plastic sunt mai ieftine, sunt usoare si pot fi achizitionate in diverse forme si culori. Din pacate, acestea sunt mai fragile decat cele de metali si se pot dilata la fluctuatii de temperatura.
Ramele din metal, in schimb, sunt mai greoaie, insa sunt si mult mai rezistente. Acestea nu sunt potrivite pentru persoanele cu dioptrii mari, deoarece nu pot masca foarte bine grosimea lentilelor.
Mai exista si rame din silicon ( recomandate copiilor ), lemn sau alte materiale inedite, insa metalul si plasticul sunt cele mai folosite si cele mai eficiente.
Noutati