Cate tipuri de ATV-uri exista si care este cel potrivit pentru tine
1/13577
calendar_month 22 Mai 2024, 10:23

Un ATV este vehiculul perfect pentru o aventură off-road plină de adrenalină, iar dacă intenționezi să-ți cumperi unul, să-l ai la dispoziție ori de câte ori dorești, este recomandat să te informezi înainte, să vezi care este tipul potrivit pentru tine și pentru nevoile pe care le ai.

În general, ATV-urile sunt asociate cu agrementul, însă există modele care îți pot fi utile dacă locuiești la casă și ai de îndeplinit tot felul de munci în curte sau grădină ori pot fi mijloace de transport rapide, pe distanțe scurte.

Iată care sunt principalele tipuri de ATV-uri:

ATV pentru copii

Evident, acestea sunt vehicule de mici dimensiuni, de regulă cu o capacitate cuprinsă între 50 și 110 centimetri cubi, care pot suporta maximum 70 de kilograme. Au o putere mică, suspensie redusă sau chiar inexistentă și transmisie automată. Sunt concepute în așa fel încât să poată fi conduse de copiii și tinerii cu puțină experiență în șofat sau chiar deloc.

ATV entry-level

Au o capacitate cuprinsă între 125 și 250 centimetri cubi, cu transmisie automată, fiind următoarea clasă de modele după ATV-urile pentru copii. Sunt denumite și ATV-uri recreaționale și pot fi conduse de către adulți fără experiență. De asemenea, sunt potrivite pentru persoane mai scunde și care preferă viteze reduse.

ATV sport

Potrivit Avalanche Adventure, aceste vehicule sunt destinate doar persoanelor cu experiență în condus ATV-uri, amatoare de distracție și aventură pline de adrenalină. La aceste tipuri, capacitatea motorului variază între 250 și 700 de centimetri cubi, au suspensii rezistente și, deși sunt relativ ușoare și se manevrează facil, sunt rezistente. Au sistem cu 5 viteze și ambreiaj și sunt ceva mai greu de condus decât modelele anterioare, însă cei cu experiență se descurcă de minune cu ele.

ATV utilitar

Sunt mai masive și mai puternice, putând fi folosite pentru îndeplinirea mai multor tipuri de activități, fiind capabile să tracteze remorci încărcate. Sunt ideale pentru cei care au grădini și terenuri agricole, pentru pescari și vânători sau pentru cei care transportă mărfuri în mod curent. Motoarele sunt mai puternice, dar mai lente și au o tracțiune foarte bună. Sunt vehicule care pot fi utilizate pe drumuri greu accesibile pentru alte mijloace, cum ar fi cele cu noroi sau pietriș.

ATV hibrid

Așa cum rezultă și din denumirea lor, acestea îmbină caracteristicile ATV-urilor sport și utilitar, iar în momentul de față sunt cele mai căutate modele, putând fi folosite cu succes în scop de distracție, dar și pentru diverse munci. Au motoare mai rapide și suspensii bune și sunt dotate cu portbagaj și cârlig de remorcare.Foto: Unsplash