Am vazut un reportaj in care 82% dintre femei preferau concubinajul casniciei. Reformuland pun o intrebare, sau mai bine doua: "Relatie din interes sau din dragoste" "De ce ne e frica sa spunem un `DA` definitiv" Si acum sa incerc sa raspund: le e frica de rutina care apare in casnicie, teama de un divort... e mult mai usor sa pleci cand nu esti "legat" legal.
Si la noi din ce in ce mai multe cupluri de tineri aleg sa traiasca impreuna fara sa-si legalizeze relatia, in majoritatea situatiilor din cauza lipsei unei locuinte si a resurselor necesare unui trai decent. Fenomenul concubinajului a inceput sa castige teren in detrimentul casatoriei. Ca dovada ca romanii au inceput sa prefere concubinajul, la recensamantul din 2002 al populatiei, pentru prima data s-a impus necesitatea inregistrarii uniunii consensuale ca tip de aranjament marital neconventional. Potrivit datelor puse la dispozitie de Institutul National de Statistica (INS), 828.000 de persoane au raspuns ca traiesc in concubinaj, ceea ce inseamna 3,8% din populatia Romaniei.
Preferinta pentru concubinaj se reflecta si in scaderea numarului de casatorii. In plus, romanii nu se mai casatoresc la varste tinere. Dar de ce nu se mai casatoresc tinerii Foarte multe cupluri dintre cele care traiesc in concubinaj sunt formate din tineri. Partenerii n-au mai fost casatoriti si considera aranjamentul o varianta optima pentru varsta si statutul lor prezent. Din cauza unor motive ca dorinta de realizare profesionala sau lipsa locuintei, tinerii amana casatoria oficiala pentru o varsta mai matura, cand spera ca vor avea si resurse financiare mai solide. Evident, exista si cupluri care stau mai mult timp in uniune consensuala pentru ca ambii parteneri sau numai unul dintre ei a mai fost casatorit si nu are curajul sa-si legalizeze noua relatie.
In perceptia barbatilor, concubinajul nu presupune raspunderi fundamentale. Statutul de barbat casatorit antreneaza mult mai multe obligatii in viziunea societatii, a comunitatii, a familiei. Intr-un mod este perceput un barbat casatorit, asezat, la casa lui, care nu mai poate sa mearga la o bere cu baietii si in alt mod un burlac. In plus, intr-o casatorie, potrivit traditiei, barbatul este capul familiei si datorita faptului ca e principalul aducator de venituri (inainte vreme, te casatoreai doar atunci cand puteai sa intretii o familie). Teoretic, intr-o relatie de concubinaj femeia este putin mai protejata. Barbatul contribuie si el la treburile casnice, mai da prin bucatarie, etc. Femeia poate petrece mai mult timp cu partenerul. In plus, ea nu este o intretinuta si din acest punct de vedere barbatul e avantajat, fiindca partenera contribuie la cheltuielile casei.
In realitate femeia nu beneficiaza de un statut diferit de cel al unei sotii, caci intretine casa, gateste, il intretine si pe barbat, contribuie in mod egal la toate cheltuielile. Concomitent isi vede si de cariera, eventual ingrijeste si de parinti. In concubinaj nu se intalnesc copii. Activitatea sexuala e strict controlata, partenerii fiind preocupati sa evite o sarcina nedorita.
Paradoxul uniunii consensuale rezolva problemele sexuale ale tinerilor in conditii de siguranta; in acelasi timp, relatia sexuala este riguros controlata intrucat partenerii nu vor sa aduca pe lume un copil atata vreme cat nu au un statut marital cert.
Riscurile concubinajului pentru femeie - cum la noi concubinajul e mai avantajos pentru barbat, in foarte multe cazuri acesta amana la nesfarsit oficializarea relatiei. Asa se face ca anii trec, iar femeia risca sa imbatraneasca si sa ajunga la o varsta la care nu mai poate face copii.
lacrimadeinger, editor Askmen.ro