Care este temperatura ideala dintr-o locuinta pentru un mediu confortabil si economii la energie
calendar_month 29 Nov 2022, 00:00
Sezonul rece impune, printre altele, modificarea temperaturilor în locuință astfel încât mediul să fie unul confortabil pentru trăit. Iată mai jos cum să reglezi termostatul astfel încât să nu fie prea frig acasă, dar și să nu ai facturi mari la energie.
Temperatura ideală dintr-o locuință pe timpul iernii
Specialiștii spun că temperatura ideală pentru o casă în sezonul rece ar trebui să fie de 19°C. Însă această valoare nu trebuie să fie respectată în fiecare încăpere, ci să fie o medie pentru întreaga locuință. Această temperatură ajută la menținerea unui nivel bun de umiditate în aer, care este necesar pentru ca organismul nostru să se simtă bine. În plus, poate să te ajute să reduci costurile legate de încălzire, indiferent că folosești o pompa de caldura, o centrală electrică sau sistemul de termoficare comun.
Ce temperatură setezi în living
În locul de luat masa sau în living, temperatura poate să fie de 20 - 21°C în timpul iernii. O supraîncălzire a acestui spațiu poate să fie asociată cu probleme de sănătate, mai ales în cazul persoanelor care suferă de vene varicoase, insuficiență venoasă, tulburări din sfera ORL ori diverse alergii. Asta pentru că temperaturile mai ridicate pot usca aerul din interior, iar acest fenomen are consecințe negative asupra sănătății.
Dacă termometrul din interior arată 20°C, dar simți că îți este frig, atunci înseamnă că locuința nu este izolată corespunzător, spun specialiștii în management energetic. Explicația este aceea că pereții neizolați sunt reci și vor iradia frig spre interiorul camerei. De asemenea, umiditatea prea ridicată poate face ca temperatura dintr-o cameră să pară mai scăzută decât cea indicată de termometru. În ambele situații, chiar dacă vei crește nivelul de căldură, problema va persista.
Ce temperatură trebuie să aibă dormitorul
În ceea ce privește dormitorul, se recomandă să nu se depășească 17°C, dacă este folosit de un adult. Temperatura ar trebui să fie adaptată obiceiurilor de somn, de la hainele folosite pentru a dormi la țesătura din care este fabricată lenjeria de pat. De asemenea, este important dacă dormi singur sau cu o altă persoană.
Camera unui copil, cu două grade mai caldă decât a adultului
În camera unui copil, mai ales dacă este de vârstă mică, temperatura ideală ar trebui să fie situată între 18 și 19°C. Asta pentru că, de exemplu, bebelușii nu pot fi acoperiți cu o plapumă, pentru că riscă să se sufoce. Un sac de dormit nu asigură același nivel de căldură ca o pilotă folosită de un adult. De asemenea, în cazul copiilor mai mari, se ia în considerare tipul de pijama pe care îl poartă, materialul din care este fabricat lenjeria de pat, dar și dacă se dezvelește noaptea ori doarme cu cineva.
Baia, încălzită bine înainte de duș
Încăperile care sunt mai puțin folosite în timpul zilei, precum baia, ar trebui să rămână la 16 - 17°C. Încălzirea acestor spații este inutilă în majoritatea timpului. Se recomandă însă ca astfel de încăperi să fie încălzite bine înainte de utilizare, atunci când vrei să faci o baie sau un duș.
Instalează un termostat reglabil
Este important să te simți bine acasă în orice anotimp. Pentru aceasta, este esențial să știi să-ți încălzești corect locuința. Una dintre cele mai economice și practice modalități este instalarea unui termostat programabil. Acesta permite reglarea temperaturii interioare în funcție de nevoile individuale, pentru un plus de confort și fără a pierde energie. Termostatul poate fi programat pe perioadele zilei, astfel încât să încălzești casa doar atunci când este necesar.
Energia este o resursă prețioasă, dar, în sezonul rece, poți fi tentat să consumi mai multă decât este necesar, ceea ce poate avea consecințe negative asupra bugetului, dar și asupra sănătății. Cu sfaturile de mai sus vei reuși să reduci facturile la energie electrică și să-ți creezi un mediu confortabil în locuință.
Sursa foto: Pexels
Noutati