Cancerul de prostata

7/7288
label Diverse autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Cancerul de prostata este o tumoare care creste in prostata unuio barbat. Prostata este parte a sistemului de reproducere care stocheaza fluidul seminal, substanta care se amesteca cu sperma pentru a forma samanta.

In anumite cazuri, cei care au cancer de prostata, tumoarea se poate dezvolta incet timp de cativa ani. In alte cazuri poate crest rapid si se poate raspandi la fel de repede si in alte parti ale corpului.

Care sunt simptomele bolii

Unii barbati cu cancer de prostata nu prezinta niciun simptom. Altii au simptome precum:
-Sange in urina sau sperma
-Disfunctii erectile
-Urinari frecvente, mai ales noaptea
-Urinari dureroase
-Nevoia urgenta de a urina

Daca cancerul s-a raspandit si in alte aprti ale corpului, barbatul ar putea avea dureri in momentul in care sta jos sau chiar paralizie temporara.

Care sunt cauzele si riscurile acestei afectiuni

Nimeni nu cunoaste cauza cancerului de prostata. Hormonii, precum testosteronii controleaza cresterea prostatei. Pot contribui la cancerul de prostata. Virusii sau infectiile pot contribui la cancerul de prostata. Pana acum, cancerul de prostata pare sa nu aiba nicio legatura cu substantele obisnuite care declanseaza cancerul in genereal.

Iata riscurile datorita carora poate aparea cancerul de prostata

-Varsta inaintata. Pare sa apara la cei trecuti de 55 de ani

-Dieta. Fructele, legumele si pestele reduce riscul acestei afectiuni, dar o dieta bogata in grasimi creste acest risc

-Etnia. Se pare ca aceasta boala ii afecteaza mai ales pe africani si pe cei din Europa de N. Este rara intalnita in America, India si Asia.

-Antecedente din familie. Riscul e mai mare daca ai avut pe cineva din familie suferind de aceasta boala.

-Barbatii care fumeaza, au suferit o vasectomie sau cei care au fost expusi intr-un mediu predominat de cadmiu sunt mai predispusi cancerului.

Ce se poate face pentru a preveni

Pana in prezent, cancerul de prostata nu poate fi prevenit in totalitate. Teste ale sangelui si examene ginecologice din timp pot diagnostica aceasta boala. se recomanda barbatilor trecuti de 50 de ani sa faca anual un examen al rectului. Medicul introduce un deget in rectul pacientului pentru a depista daca e sau nu umflata prostata.

Care sunt efectele pe termen lung ale bolii

Efectele pe termen lung ale cancerului de prostata depind de gradul in care este si de tratamentul folosit. Sunt barbati care au trait multa vreme cu cancer de prostata care s-a raspandit si in alta perti ale corpului, dar sunt si persoane la care boala nu a evoluat rapid si sunt monitorizati fara tratament. Cancerul care s-a raspandit nu este vindecabil in majoritatea cazurilor.

Care sunt riscurile asupra celorlalti

Cancerul de prostata nu este contagios si nu reprezinta niciun risc asupra celorlalti. Cancerul de prostata e ereditar si de aceea daca ai avut un caz in familie trebuie sa mergi la consult.

Care e tratamentul pentru boala

In functie de stadiul in care se afla boala, iata optiunile:
-Chimioterapie
-Radiatie externa pentru prostata si pelvis
-Terapie hormonala
-Operatie pentru inlaturarea prostatei afectate

Inlaturarea chirurgicala a testiculelor pentru a bloca producerea de testosteron
Terapia cu hormoni sau chimioterapia este des folosita la barbatii aflati intr-o stare avansata a bolii.

Efectele secundare ale tratamentelor

Depresie, disfunctii erectile, incontinenta urinara, oboseala, osteoporoza, stare de voma, sunt cateva din efectele secundare cauzate de tratamentele folosite.

Ce se intampla dupa tratament
Dupa tratament, pacientii sunt monitorizati regulat pentru efectele secundare si pentru posibila reaparitie a bolii.