Bucatarie in stil minimalist. Cateva sfaturi si idei
calendar_month 26 Nov 2020, 00:00
Stilul minimalist cucereste pentru ca imbina perfect utilul cu o organizare perfecta. A amenaja un spatiu, asa cum este bucataria, dupa regulile minimaliste, poate parea o abordare exagerata. Cu toate acestea, o bucatarie in acest stil este una dintre cele mai inteligente solutii pentru ca minimalism nu inseamna sa te lipsesti de ceva, ci sa folosesti exact ce este util. Functionalitatea, organizarea si curatenia sunt regulile de baza.
Cromatica
Culorile folosite intr-o amenajare minimalista sunt foarte importante. Intr-o bucatarie, cele mai bune alegeri sunt cele extreme: albul, griul inchis, maroul, bejul si uneori chiar negrul lucios. Pot fi combinate si inviorate cu elemente naturale - plante, lemn si surse de lumina. Sunt la fel de importante si textura materialelor alese, si modul in care acestea absorb lumina. Inoxul, piatra, gresia, fie ca este lucioasa sau mata, vor da o anumita adancime spatiilor, in functie de capacitatea lor de a reflecta lumina, mai ales cea provenita din surse artificiale.
Lumina
Sursele de lumina artificiala sunt vitale intr-o amenajare minimalista. Stratificarea luminii provenite din sursele aflate in tavan, completate cu spoturi, amplasate strategic, pot fi folosite pentru a delimita zonele esentiale. Astfel, toate activitatile din bucatarie se vor putea desfasura mai bine si mai placut, pentru ca lumina, ambientala sau focalizata, folosita eficient, da volum si personalitate amenajarii. Variantele de iluminare cu lumina rece sau calda, ori combinatiile dintre acestea si lumina ambientala intensa, furnizata de becuri cu led sunt cele care definesc, completeaza si insufletesc atmosfera minimalista. In plus, aceste becuri au o durata de viata lunga, un consum foarte mic, pot fi foarte simplu inlocuite si se incadreaza in mod perfect intr-o amenajare de acest gen.
Electrocasnicele
Intr-o amenajare minimalista, bucataria nu este un spatiu de expozitie pentru electrocasnice. Ideal este ca toate acestea sa fie ascunse, depozitate in dulapuri, dar in acelasi timp sa fie usor accesibile. Si se poate realiza asta, dar numai daca vei fi foarte restrictiv in a alege aparatele cu adevarat functionale. Expuse pot ramane doar cele folosite in fiecare zi, cum este cafetiera, de exemplu. Principiul de baza este ca fiecare instrument sa fie necesar, iar prezenta lui in bucatarie sa fie justificata. Electrocasnicele mari trebuie sa aiba un design asemanator, materiale si caracteristici identice.
Materiale
Nu exista materiale care sa nu poata fi folosite intr-o bucatarie minimalista. Exista insa unele despre care se poate spune ca sunt primele optiuni. Piatra naturala, sticla, inoxul sunt cele mai bune alegeri, dar la fel de bine se pot folosi placile de gresie, faianta, blaturile laminate, placarile cu sticla. Esentiale raman culoarea si textura aparenta a acestora, modul in care sunt combinate si puse in valoare, inclusiv prin utilizarea surselor de lumina focalizata, cu spoturi sau benzi luminoase, cu becuri de tip led.
Accente
Orice amenajare are nevoie de note de accent. Inclusiv stilul minimalist trebuie personalizat. Abordarea este insa diferita. Elementele care particularizeaza decorul sunt alese cu maxima atentie, trebuie sa atraga privirea si sa fie, in mod obligatoriu, functionale. In conditiile acestea intrebarea este ce poti sa folosesti? Cele mai bune solutii pot sa fie plantele, sursele de iluminat atipice, florile proaspete, dar si detaliile de feronerie si bateria chiuvetei din bucatarie. O solutie practica sunt si covoarele, in tonuri vii, sau postere ori alte elemente decorative pentru pereti.
Greseli
Din dorinta de a ascunde si de a organiza bucataria minimalista, exista riscul de a supraaglomera cu prea multe spatii de depozitare. Este gresit sa acoperi peretii cu dulapuri de de jos pana sus. Bucataria minimalista nu trebuie sa te sufoce si nici sa fie un monolit. Zonele de depozitare cu sticla sau alternarea unor materiale mate cu cele lucioase sau transparente sunt variante utile.
Monocromia este o alegere inspirata in bucataria de tip minimalist, dar chiar si atunci cand se foloseste o singura culoare, aceasta trebuie sa aiba texturi diferite. Unitatea cromatica trebuie sa se limiteze la mobilierul de bucatarie, iar podelele si peretii trebuie sa faca nota discordanta din punctul de vedere al culorilor. Chiar daca nu alegi variantele contrastante, alege nuante diferite care sa contribuie la delimitarea spatiilor.
Combina materialele calde (lemn, textile, ceramica) cu cele reci (piatra, sticla). Podelele din lemn pot da aerul calm si prietenos de care are nevoie o bucatarie. Este gresit sa utilizezi doar materiale cu textura rece (piatra, inox, sticla). Ideal este un echilibru intre acestea pentru a umaniza si lumina decorul.
O bucatarie minimalista trebuie sa fie impecabila mereu. Dezordinea, vasele murdare sau urmele de la ultima cina vor strica echilibrul si linistea pe care o induce in casa o astfel de abordare stilistica.
Sursa foto: unsplash.com
Noutati