Una dintre cele mai intalnite specii de peste de la noi din tara, bibanul, este intalnit in ape lin curgatoare si limpezi. Bibanul este indeosebi intalnit in lacuri si balti, dar il putem intalni si in rauri.
Foarte usor de recunoscut datorita trupului oval, inotatoarei frontale mari si tepoase si coloritului verde-cenusiu cu reflexe aurii, bibanul este un peste pradator foarte lacom. La maturitate bibanul are dimensiunea de 30 de cm si greutatea de 300-500 grame, dar in anumite conditii poate ajunge sa cantareasca si 5 kg la o dimensiune de 60 cm.
Depunerea icrelor are loc in perioada martie-mai cand bibanul umbla necontenit dupa hrana. Din meniul sau preferat fac parte pestisorii, larvele, melcii, etc. De obicei sta la panda pe langa radacinile din apa, fiind ajutat si de culoarea sa. Acum, ca suntem in sezon de iarna, chiar daca vremea nu o arata, putem sa ne gandim la pescuitul de bibani deoarece el este unul dintre cei mai activi pesti iarna.
Ca ustensile pentru pescuitul bibanului nu ai nevoie de mare lucru, mai ales daca vrei un pescuit spectaculos. Iti trebuie o varga usoara, fir de 0.18-0.2 mm dotat cu un carlig mic. Cel mai bine este ca momeala sa fie vie, bibanul fiind un rapitor. O rama vie sau un pestisor il vor atrage cu siguranta.
Mihai Popescu, Editor Askmen.ro