Beneficiile marijuanei
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Cu siguranta ai auzit de efectele negative ale folosirii marihuanei pe termen lung. Vei ramane surprins cand vei afla cate beneficii se afla in spatele acestui drog controversat.
Datele din studiile anterioare, publicate in carti, manuale scolare, au descoperit efectele marijuanei asupra creierului, plamanilor si a sistemului reproductiv, impactul sau asupra personalitatii si a potentialei dependente.
Desi studiile nu au dat raspunsuri tuturor intrebarilor ridicate despre toxicitatea marijuanei, ramane in picioare ideea ca marijuana este un drog relativ sigur-nu in totalitate inofensiv, dar incapabil de a crea probleme grave utilizatorilor sai.
Urmatoarele randuri vor clarifica anumite mituri in legatura cu consumul de marijuana si va vor ajuta sa gasiti raspunsul la multe intrebari.
Supradoza de marijuana
Nu s-au inregistrat decese in urma unei supradoze de marijuana. Testele facute pe soareci au demonstrat ca doza de canabis necesarqa unei intoxicatii este de 40,000:1.
Pentru a face comparatie, pentru alcool doza este in general intre 4:1 si 10:1. Supradoza de alcool face anual 5,000 de victime, dar pana in prezent nu s-a inregistrat nicio victima din cauza unei supradoze de marijuana.
Daune asupra creierului
Marijuana stimuleaza receptorii din scoarta cerebrala, dar nu produce toxine care sa-i ucida, asa cum face alcoolul. Nu exista nicio dovada ca folosirea marijuanei produce daune asupra creierului. Studiile efectuate asupra populatiei umane au confirmat aceste rezultate, chiar si pentru utilizatorii obisnuiti de marijuana dupa multi ani.
Memoria
Marijuana afecteaza memoria pe termen scurt, dar numai in cazul unei intoxicatii.
Probleme ale inimii
In lumea medicala s-a acceptat ideea conform careia nu exista cauze evidente pe termen lung de probleme cardiovasculare la persoanele sanatoase. Fumand marijuana, corpul si inima vor suferi anumite schimbari din punct de vedere ale circulatiei, care vor complica probleme cardiovasculare existente, ca de exemplu: hipertensiunea, boli cerebrovasculare sau ateroscleroza coronara. Efectele marijuanei asupra presiunii sangvine sunt complexe si inconsistente inca.
Hormonii
Consumul indelungat de marijuana nu afecteaza testosteronii sau alte niveluri hormonale. In contrast, alcoolul este cel care scade nivelul de testosteron.
Daune asupra reproducerii
Niciun studiu nu a scos la iveala ca marijuana afecteaza in vreun fel sistemul reproductiv sau face mutatii in randul cromozomilor. Afirmatiile ca marijuana ar afecta producerea de hormoni, ciclul menstrual sau fertilitatea la femei sunt nefondate.
Sistemul imunitar
Studiile au demonstrat ca marijauna are efecte imunosupresive, deoarece inchide temporal anumite celule in limfocite si macrofage. Macrofagele au rolul de a lupta impotriva bacteriilor, nu a infectiilor virale.
Asta se intampal numai in cazul unei intoxicatii. Exista cateva dovezi ca marijuana ramane in plamani pana la sapte luni dupa ce a fost fumata, posibil, afectand sistemul imunitar al plamanilor.
Totusi, doctorii si cercetatorii nu sunt siguri ca sistemul imunitar este grava fectat, intrucat nu exista cazuri care sa ateste asta.
Cancer
Fumatul de marijuana poate cauza cancer la plamani, gat, bronsita, dar nu exista nicio diferenta intre marijuana sau orice alta tigara, care are aceleasie efecte.
Efectul portilor deschise
Utilizarea marijuanei nu deschide drum consumului de alte droguri puternice. In realitate, studiile au demonstrat ca marijuana tinde sa substituie utilizarea altor droguri puternice, precum cocaina si heroina.
Potentiale beneficii
Exsita dovezi ca marijuana poate trata anumite forme de epilepsie si spasme, cauzate de multiple scleroze.
Anumite studii su scos la iveala ca marijuana creste apetitul si ajuta pacientii sa creasca in greutate
Fumand marijuana, se reduce presiunea oculara, la pacientii cu glaucom. Atentie insa: drogul scade presiunea sangelui si asta ar putea afecta fluxul sangvin din nervul optic, ceea ce ar duce la afectiuni grave.
Noutati