Soia este cea mai veche si cea mai nutritiva mancare din lume. A fost consumata pentru prima data in secolul 11 i.H in nordul Chinei, dupa care s-a raspandit in vest si apoi in SUA la mijlocul secului al 18-lea si mult mai recent in Europa.
Soia este folosita in industrie si ca hrana pentru animale. Din productia de soia, doar 3% este folosita in hrana noastra. Soia are foarte multe avantaje nutritioniste: contine proteine, fibre si isoflavonoide, care au efecte pozitive asupra colesterolului, densitatii oaselor, simptomelor menstruale si a celor de menopauza. De asemenea previne cancerul. Chinezii considera soia a fi o mancare minune, intrucat poate vindeca bolile de rinichi,retentia apei, racelile, anemia.
Cercetarile au scos la iveala ca soia reduce colesterolul din sange. Iflavonoidele din soia impreuna cu proteinele din soia inlesnesc scaderea colesterolului din sange, imbunatatesc functiile vasculare. Cantitatea zilnica recomandata de soia este de 25 de grame. Aceasta cantitate este usor de atins daca dimineata pui la cereale sau cafea lapte din soia, ori daca alegi deserturile facute din lapte de soia.
Daca mai multe persoane ar include soia in dieta zilnica, riscul dezvoltarii bolilor de inima s-ar reduce.