Barbatul intretinut
1/1090
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00

America, leaganul emanciparii femeii, este astazi locul unde tot mai multi barbati renunta la serviciu pentru a deveni "casnici". Indeletnicirea barbatului de a sta acasa sa-si creasca odrasla incepe sa prinda contur si in Romania, dar numarul masculilor care opteaza pentru concediul paternal e destul de mic. In Statele Unite insa, acesti barbati au batut un record imposibil de imaginat in urma cu cinci ani. Numai in primele 3 luni ale acestui an numarul lor a ajuns de trei ori mai mare decat numarul inregsitrat in 2006! AFP relateaza ca cifra oficiala e de 159.000 si este in continua crestere. Si asta pentru ca, de fapt, barbatii care lucreaza acasa sau au contracte doar cu jumatate de norma - tocmai pentru ca principala lor indelnicire este cresterea si educarea copiilor - ar fi de doua milioane la numar.

Pentru aceasta categorie de barbati aproape zilnic apar tot felul de site-uri, dar nu cu femei si masini frumoase ci cu retete culinare si metode de educare a micutilor, in functie de varsta si sex...

Organizatiile neguvernamentale acorda o deosebita atentie barbatilor-gospodine si ii bombardeaza cu informatii utile pentru a evita caderile psihice sau depresiile. Este important ca ei sa nu se simta izolati sau neajutorati, spun specialistii. Cum s-a ajuns la aceasta situatie Evident, din motive economice: in momentul aparitiei unui copil in familie, sotia castiga mai multi bani decat sotul. In dorinta lor de emancipare, femeile acorda mai mult timp educatiei si astfel obtin joburi mai bine platite, decat partenerii lor - carora le-a placut mai mult sa "zburde" in tinerete, decat sa invete sau sa se specializeze in meserii bine platite.

Aaron Rochlen, profesor de psihologie la Universitatea din Texas a facut un studiu pe 210 subiecti. Una dintre concluziile lui a fost ca barbatii care au avut probleme serioase de adaptare la noul stil de viata au fost cei care puneau un pret mare pe valorile traditionale masculine. Cei mai deschisi s-au adaptat insa destul de repede la responsabilitatile cresterii copiilor dar si a treburilor casnice de genul curatenie, aprovizionare, plata facturilor etc.

Fenemenul barbatilor-closca fiind relativ nou, statisticile nu vorbesc inca de motivele care au inceput sa fie invocate la despartiri. Sigur insa, avocatii incep sa invete noi strategii de divort. Pledoariile lor trebuie acum sa vizeze obtinerea alocatiei de intretinere post casnicie a sotului-casnic.

Avocatii specializati in divorturi povestesc ca pana acum despartirile erau precedate de anumite atitudini clasice. De exemplu, mai multe "vizite la mama" decat de obicei sau refuzul categoric al barbatului la rugamintele femeii de a face sex "ca in tinerete" erau doar doua dintre semnele unui divort iminet. Acum, probabil, actorii isi vor schimba locul: ea se va opri mai des la mama soacra sau va fi cuprinsa de o oboseala acuta in urma sedintelor de la birou tot mai dese si mai lungi... Iar daca pana acum, femeia era cea care, la un moment dat, incepea sa economiseaca sume importante fara stirea sotului, pentru ca se pregatea de divort, de acesta data, barbatul-casnic va fi cel care va uita sa dea raportul asupra cheltuielilor casnice. Un singur lucru se va schimba insa mult mai greu in aceste cupluri: violenta domestica! Datorita fortei fizice cu care este inzestrat de la natura masculul, vom vedea relativ putini barbati-casnici molestati sau agresati de sotiile-cap de familie. Dar, cine stie, poate ca femeile se vor antrena si in cele din urma vor schimba rolurile si la capitolul asta...



Cornel Berman, redactia StrictMasculin