Azoospermia: cauze si tratament
7/7188
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Azoospermia reprezinta o afectiune masculina, echivalenta cu lipsa spermatozoizilor din lichidul seminal. Este asociata cu un nivel scazut de fertilitate, sau chiar cu infertilitatea, dar multe forme ale acestei afectiuni pot fi tratate medicamentos. Azoospermia afecteaza doar 1% din populatia masculina si in 20% din cazuri provoaca infertilitate.

Cauzele aparitiei azoospermiei:

-febra mare, ce cauzeaza lipsa temporara a spermei
-obstructionarea pasajului seminal
-infectarea testiculelor
-anumite afectiuni hormonale
-tratamentul anticancerigen(chimioterapia, radiatii,operatii)
-tumori hipotalamice
-vasectomie
-expunerea in mediul toxic
-trauma scrotului

Diagnosticarea

Ca urmarea a faptului ca nu exitsa niciun simptom,azoospermia este greu de detectat fara efectuarea testelor de fertilitate.Se stabileste in urma evaluarii a doua probe de sperma. Investigarea consta in aflarea istoriei pacientului(starea generala de sanatate, sanatate sexuala, libidou si activitate sexuala), examinarea fizica, ce include si teste de scrot, evaluarea hormonala, biopsia testiculara.

Tratamentul azoospermiei

Azoospermia pre- si post-testiculara pot fi tratate, in timp ce azoospermia testiculara este permanenta. Tratamentul azoospermiei include 2 metode: inlaturarea blocajului, in cazul azoospermiei obstructive, sau tratamentul medicamentos, pentru a reechilibra balanta hormonala. Uneori este imposibil sa restabilesti fluxul de spermatozoizi, dar asta nu inseamna ca nu vei putea avea niciodata copii. In momentul de fata, noile metode de interventii chirurgicale pot face minuni.

Metodele clasice includ:

-MESA(Micro Epididymal Sperm Aspiration), metoda prin care sperma presupune eliberarea spermei din epididim
-PESA(Percutaneous Sperm Aspiration), sperma este luata direct din epididim
-TESE(Testicular Sperm Extraction), o mica parte de tesut este prelevata din testicule pentru a extrage sperma buna.