Arta si filozofia cratitei wok
6/6948
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Aceasta ustensila traditionala de bucatarie orientala (wok in China, wadjan in Indonezia, carajay in Filipine, karahi in India etc.) este compusa dintr-o cratita adanca cu manere si fund rotund, un capac, un suport circular din metal perforat care se pune deasupra ochiului de aragaz si o spatula si un polonic pentru a intoarce, amesteca sau a uda alimentele in timpul gatitului.

Cel care a imaginat primul wok ar trebui numit un binefacator al omenirii. Caci wok-ul permite gatitul rapid facand astfel o economie de timp, de combustibil, prezerva vitaminele, conserva savoarea si textura alimentelor. Aparat universal al lumii extrem orientale, wok-ul a cucerit intre timp occidentul si se gaseste acum si la noi (www.tele-shop.ro). A poseda azi un wok este a face primul pas catre initierea in marea familie a bucatariilor orientale. Pentru mine aceasta s-a intamplat in Filipine.

Acest arhipeleag de 7107 insule a fost descoperit pentru prima data pe 16 martie 1521, de Ferdinand Magellan si a doua oara de mine pe 20 aprilie 1985. Ca si ilustrul navigator am fost impresionat de frumusetea si bogatia insulelor. De acolo am adus aceasta reteta pe care o recomand cu caldura. Se poate manca ca la ei cu un vin rosu usor cum am mancat eu de Araw ng Kalayaan ( Ziua Independendentei) sau doar cu bere.