Antioxidantii si importanta lor in organism
6/6950
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Antioxidantii sunt substante chimice care neutralizeaza substante periculoase, numite radicali liberi (de oxigen), substante instabile care ataca permanent si vatameaza membranele celulelor, prin aceasta putand chiar vicia materialul genetic al celulelor, erodandu-le functionarea normala si uneori chiar distrugandu-le - iar de aici incepe starea de boala. Prezenta lor este fireasca in timpul metabolismului normal - contribuie la distrugerea bacteriilor si virusilor care invadeaza organismul, dar ii primim si prin respiratie din fumul de tigara, aer poluat, substante toxice din apa si aer si prin intermediul alimentelor, in special al celor grase. Procesele metabolice care contribuie la producerea de energie fizica sau intelectuala suplimentara, prin oxigenare intensa si arderi sporite, favorizeaza implicit cresterea de radicali liberi de oxigen. Toate organele si tesuturile sunt supuse agresiunii radicalilor, dar creierul este cel mai atacat - e compus in proportie de 50% grasime, lucreaza tot timpul si are nevoie de aflux mare de oxigen si sange. Metaforic vorbind, fiecare clipa a existentei este un dans elegant intre viata si moarte - al radicalilor liberi si al antioxidantilor ...

Atunci cand radicalii liberi conduc dansul, lumea stiintifica vorbeste despre "stres oxidativ", insa o armata de antioxidanti bine dotata si activa va limita pagubele produse de radicalii liberi de oxigen.

De unde luam antioxidantii

Fructele si legumele sunt pline de antioxidanti; luand vitamine antioxidante, ele va vor proteja organismul de efectele negative ale radicalilor liberi, si implicit de bolile ce decurg din atacul acestora .

Fructe si legume superantioxidante, in ordinea descrescatoara a puterii lor: prune uscate, coacaze negre, mure, afine, capsuni, zmeura, stafide, avocado, struguri albi, cirese, kiwi, portocale, grapefruit roz, banane, mere, caise, piersici, spanac, broccoli, conopida, fasole verde, rosii, varza de Bruxelles, mazare, telina, dovlecei, castraveti, etc.

ATENTIE !
- Prunele uscate si stafidele prin pierderea apei devin mai concentrate in antioxidanti, dar aduc si riscul unor calorii suplimentare - de exemplu: o cana de coacaze negre va aduc 82 calorii, iar 7 prune uscate 140 calorii.
- Adaugarea de fructe si legume antioxidate in alimentatia dvs nu sporeste la nesfarsit capacitatea antioxidanta, ea difera de la individ la individ, in functie de o multitudine de factori, inclusiv genetici.
- Mancand 300g de spanac proaspat, capacitatea antioxidanta in corp creste mai mult decat daca ati lua 125g vit C; 250g capsuni valoreaza mai mult decat doua pahare de 150 ml vin rosu.
- Jumatate de cana de coacaze negre pe zi si creierul dumneavoastra va intineri, va pastrati memoria.
- Rosiile, pasta de tomate, sosul de rosii si rosiile in bulion vor ajuta memoria femeilor la batranete deoarece sunt o sursa de licopen, un atioxidant puternic. Si pepenele verde si grape-fruit-ul roz sunt mici surse de licopen.
- Ceaiul negru sau verde - sub forma de frunze (dar nu cel instant sau imbuteliat), este o sursa uimitoare de antioxidanti - doua cesti pe zi- minimizeaza temuta "preoxidare a lipidelor".
- Ciocolata amaruie - este sursa de antioxidanti si buna dispozitie, cu mai putine calorii ca celelalte forme de ciocolata.

Catalina Costache - administrator sala GENESSE