Alexa, fa-mi casa smart! Gadgetul actionat vocal prin care poti controla de la distanta aparatele din casa

1/11144
label Diverse autorenew 19 Ian 2022, 00:00
Casele smart sunt la moda in Romania si in toata lumea, datorita confortului si eficientei pe care le asigura. In mod clar, ele sunt locuintele viitorului cu un mare plus in ceea ce priveste reducerea facturilor si sustenabilitatea. Nu se poate vorbi insa despre case inteligente fara sa se ia in calcul posibilitatea controlului vocal, iar un mod de a-l implementa este prin intermediul prizelor inteligente.

Prizele inteligente, primul pas catre o casa tehnologizata

In viitorul apropiat, tot mai multi oameni vor alege solutii si facilitati de inteligenta artificiala integrata care sa le permita sa controleze casa de la distanta si sa aiba un confort desavarsit.

Primul pas pentru tehnologizarea unei case este montarea unor prize inteligente, care transforma cu usurinta dispozitivele din casa intr-unele inteligente. Rolul binecunoscut al prizelor este acela de a permite pornirea sau oprirea curentului electric. O priza inteligenta face acest lucru si inca ceva in plus: conectandu-se la reteaua wi-fi din casa si utilizand o aplicatie de pe smartphone, va permite controlul vocal al mai multor dispozitiv: electrocasnice, becuri, etc., iar in cazul in care exista defectiuni electrice va trimite notificari pe telefon.

Spre exemplu, cu o priza inteligenta Red Sun-RS-A12-R si cu aplicatia Smart Life se poate controla orice aparat electrocasnic de la distanta (televizoare, frigidere, ventilatoare, umidificatoare, lampi etc.). Priza are o putere maxima de 16A si permite controlul vocal prin Amazon Echo, Amazon Alexa sau Google Home. Astfel, cu doar o atingere a ecranului mobilului, se pot porni, opri sau programa dispozitivele din casa fara ca omul sa se dea jos din pat sau sa fie prezent in locatie.

Cum se conecteaza o priza inteligenta la Alexa

Instalarea unei prize inteligente este foarte usoara si rapida. Majoritatea acestor produse sunt sub forma unui stecher, ce se conecteaza la o priza normala.

Pentru a putea functiona, o priza smart are nevoie de un router si de o aplicatie pe telefonul mobil. Nu este nevoie de huburi speciale pentru a putea coordona dispozitivele electronice din locuinta, pentru ca, practic, telefonul mobil va deveni o telecomanda a casei, de unde se pot lansa comenzi catre toate dispozitivele.

Pentru a conecta aceste dispozitive compatibile cu Alexa si Google Home trebuie sa se respecte indicatiile producatorului. In general, sunt cativa pasi care trebuie parcursi:

-  Se conecteaza priza si Alexa la WiFi;

-  Se deschide aplicatia Alexa de pe telefon si se selecteaza „Devices” – Add Device;

-  Se descarca aplicatia marcii de priza;

-  Se creaza un cont;

-  Se configureaza priza inteligenta din aplicatia producatorului;

-  Se revine la aplicatia Alexa si se cauta priza inteligenta, dupa care se configureaza in aplicatia Alexa.

Asistentul vocal Alexa de la Amazon este un lider al pietei de profil, oamenii fiind atrasi de usurinta cu care isi pot controla aparatele smart prin intermediul ei. Prizele inteligente au acest rol de a permite controlul vocal, fara sa fie nevoie de instalarea unor huburi speciale. In acest mod, utilizatorii se pot bucura de confort sporit (programarea aparatului de cafea pentru a porni dimineata, stingerea luminilor la o anumita ora sau pornirea centralei termice inainte de sosirea acasa a membrilor familiei).