Se stie ca alcoolul are multiple efecte in viata conjugala. La inceput e un romantic afrodisiac. Cu timpul insa, cand se depaseste "masura", alcoolul devine motiv de cearta si chiar de divort. Alcoolul a insotit omenirea in evolutia sa, inainte chiar de momentul in care, aceasta bautura sa fi primit un nume. Primele documente in care se vorbeste despre vin si bere dateaza din anul 1500 i.H. Este vorba de un papirus scris de Eber si care contine prescriptii medicale.
Despre consumul de alcool apare in scrierile lui Homer, Herodot, Aristotel si Platon. Hipocrate remarca folosirea pansamentelor cu vin pentru tratarea diferitelor rani. Medicii, filozofii, preotii si scriitorii au descoperit fata dubla a bauturilor alcoolice care provoaca atat bucuria cat si mizeria si deacadenta umana.
Termenul de alcoolism a fost utilizat prima data in 1849 de catre medicul suedez Magnus Huss. In 1977 Organizatia Mondiala a Sanatati a incadrat "alcoolismul" in categoria bolilor. Dupa numai doi ani, acesta a fost scos din nomenclatorul bolilor. Din 1979 termenul a fost inlocuit cu "sindromul de dependenta alcoolica ". Intermeni populari, acesta se numeste: BETIE.
Alcoolul este considerat a patra problema de sanatate dupa bolile cardiovasculare ; bolile mintale si cancerul. La alcoolismul cronic se ajunge atunci cand un individ nu se poate abtine de la alcool 24 de ore si cand acesta este in imposibilitatea de a-si controla ingestia de alcool. "Obsesia alcoolica" se intilneste mai ales la barbati. O femeie alcoolica este insa, mult mai dizgratioasa decat un barbat. Si asta pentru ca isi pierde din trasaturile feminine. Prospetimea pielii si stralucirea ochilor sunt primele care scad din intensitate, pana la "ofilirea" lor totala.
Alcoolul actioneaza predominant pe sistemul nervos al omului, mai ales pe centrii ce coordoneaza functiile cerebrale complexe cum ar fi constienta si emotiile, si mai putin pe functiile inferioare, vegetative. Cat de tare este si cat de mult tine acest efect, depinde de concentratia de alcool din organism, ce se determina din sange (alcoolemia) si se masoara in grame de alcool la litrul de sange. Intoxicatiile etanolice mortale sunt cuprinse intre 1,8 si 6,7 grame/l. Concentratiile letale sunt cuprinse intre 5,0 si 8,0 g/l. In 90% de cazuri individul nu mai poate fi salvat de medici.
Consecintele unui chef prelungit sunt cu siguranta cunoscute de toata lumea. Mahmureala puternica se caracterizeaza prin senzatia de presiune la nivelul creierului, cefalee intensa, nervozitate si iritabilitate crescuta, sensibilitate la stimuli externi, oboseala precoce in cazul efortului fizic, precum si transpiratia profunda si o stare generala de epuizare, ca dupa o raceala zdravana. Alcoolismul are 4 faze:
-faza prealcoolica: obiceiul de a se relaxa cu bautura, cu tendinta de a creste cantitatea ingerata;
-faza prodromala: consumul, in secret, de alcool, gandire orientata mereu spre consum, aparitia sentimentelor de vinovatie, "rupturi ale filmului";
-consumul prin constrangere: pierderea controlului! Deraierea totala in relatiile sociale, accese de furie, gelozie, mila fata de propria persoana, preocupare pentru asigurarea unor cantitati suficiente, bautul de dimineata;
-faza cronica: decaderea personalitatii, tulburari cognitive. Individul bea impreuna cu persoane din medii sociale inferioare. Pierderea tolerantei la alcool, tremuraturi, stari de anxietate, stari de colaps.
Una dintre cele mai neplacute psihoze ale alcoolicului este GELOZIA. In stare de ebrietate, vocabularul folosit este foarte murdar si de aici, la violenta fizica, e doar un pas. Originea se gaseste in relatia tensionata a cuplului. Datorita consumului excesiv de alcool, femeia devine tot mai nedisponibila pentru intretinerea relatiilor sexuale. Mirosul pe care il emana prin respiratie barbatul, care a baut o cantitate de alcool destul de mare, este respingator. Dar el nu realizeaza cat de neplacut este asta pentru partenera lui. Cantitati mai mari de un pahar, maxim doua de vin sau de bere, scad potenta masculului. Odata diminuata aceasta, si performantele sexuale sunt mai mici. Evident ca in asemenea situatii, femeile ajung sa se lipseasca de sex si prefera sa se inchida in ele. De aici la crizele de gelozie, in care bataia devine un instrument de "convingere" pentru ca barbatul care crede ca isi va pierde iubita sau ca ea il insala deja, e o bariera lesne de trecut. Asa ajung cuplurile sa se destrame. Mai exista insa si o alta reactie la toate astea. Femeia i se alatura barbatului, si incep sa bea cot la cot.
Cornelia Dimofte, redactia Askmen.ro