askmen.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  Acneea. De ce apare si cum scapi de ea?

Acneea. De ce apare si cum scapi de ea?

calendar_month 13 Ian 2022, 00:00
Există credința populară că acneea este o condiție a adolescenților. Din păcate, acneea apare la toate vârstele, iar cauzele care o generează sunt diverse: imunitate scăzută, stres, dereglări hormonale etc..

Cei care caută acnee tratament vor găsi foarte multe tratamente, nu toate potrivite pentru tipul lor de ten sau pentru îndepărtarea principalelor cauze care produc această condiție. Tocmai de aceea, dacă vrei să scapi de acnee este bine să cunoști o serie de informații despre ea.

Ce este acneea?

Acneea este o afecțiune care apare la nivelul epidermei din cauza unei secreții în exces a glandelor sebacee. Aceasta poate să se manifeste prin puncte negre, puncte albe și coșuri, apărute la suprafața pielii, cel mai adesea pe față.

Dacă nu este tratată, acneea poate să se dezvolte în leziuni profunde, greu de tratat, care pot afecta viața socială.

Exista mai multe tipuri de acnee:

• Acnee comedoniană. Este caracterizată de puncte albe și puncte negre care apar pe față (frunte, obraji, nas etc.);

• Acnee papulo–pustoloasă. Este caracterizată de leziuni roșii care pot fi dureroase. Poate fi prezentă atât pe față, cât și pe piept și pe spate. Din păcate, aceasta lasă cicatrici destul de mari;

• Acnee conglobată. Este o acnee severă, care duce la dezvoltarea unor probleme mari. Aceasta dezvoltă papule, pustule, abcese cu puroi și cicatrici, fiind o formă ce se poate întinde pe toată suprafața corpului: brațe, abdomen, scalp, fese etc..

De ce apare acneea?

Există mai multe cauze care duc la apariția acneei. Printre acestea se numără predispoziția genetică, secreția crescută de sebum, înmulțirea anumitor microorganisme (stafilococ epidermidis sau propionibacterium acnes), activitatea hormonală neobișnuită, foarte multe celule moarte la nivelul tegumentului sau folosirea incorectă a unor produse cosmetice.
În cazul adulților, cauzele pot fi mult mai diversificate, acestea incluzând un sistem imunitar scăzut sau apariția cortizolului (un hormon al stresului).

Cum se previne și tratează acneea?

Prevenția acneii se poate face printr-o igienă corespunzătoare, prin folosirea unor produse speciale pentru asta, prin evitarea gelurilor exfoliante și printr-o alimentație sănătoasă. Alimentele verzi scad cu până la 50% riscul de dezvoltare a problemelor de piele, inclusiv acneea. De asemenea, un stil de viață sănătos, cu mult sport și fără stres, poate preveni această problemă.

În ceea ce privește tratamentele, cea mai bună opțiune pe care o ai este să mergi la un medic dermatolog. Acesta poate identifica tipul de acnee de care suferi și îți poate recomanda cel mai potrivit tratament.

De-a lungul timpului au fost dezvoltate mai multe mituri despre acnee, cum ar fi faptul că pizza, ciocolata sau cartofii prăjiți dezvoltă o astfel de problemă, machiajul are și el un cuvânt de spus în acest sens și vârsta adolescenței este cea în care trebuie să apară. Realitatea este mult mai complexă, însă, fiecare persoană având propriile probleme care declanșează acneea. Este important, așadar, să se consulte un medic dermatolog. 

Cauta in site