Firefox, DC++ sau Skype si programele pentru torrente sunt doar cateva dintre cele mai importante aplicatii la care utilizatorii de Internet nu vor mai avea acces sau vor avea acces controlat si monitorizat de catre stat, conform unui proiectul de lege al Comisiei Europene.
`Pachetul Telecom` se doreste a fi, cel putin la nivel declarativ, o solutie in vederea consolidarii unei piete unice in domeniul telecomunicatiilor la nivel european si ar trebui sa fie votata de Parlamentului European pana la data de 3, scrie Clujeanul.
`Problema pe care vrea sa o rezolve Parlamentul European este cea a incalcarii repetate a drepturilor de autor.
In Europa acest drept este o chestiune foarte importanta, vitala chiar, nu ca si in Romania, unde a copia articole, carti sau programe, desi incriminate ca fapte, nu impresioneaza pe nimeni`, sustine Sergiu Bogdan, seful catedrei de Drept Penal din cadrul Universitatii `Babes ¬ Bolyai`, specialist in infractiuni informatice.
Chiar daca pachetul legislativ va fi aprobat de Parlamentul European, controlul utilizatorilor de internet va fi foarte greu de realizat.
`Acest pachet obliga fiecare furnizor de Internet sa isi inregistreze toate `request`-urile pe care le face un abonat in internet, adica sa urmareasca ce pachete de informatie descarca.
Practic, monitorizeaza permanent activitatea clientului, pe ce site-uri intra si ce da jos, iar aceste date trebuie salvate undeva.
Din punct de vedere informatic, in Romania, acest lucru este imposibil, pentru ca le cere furnizorilor de internet sa stocheze informatii despre mii de clienti`, apreciaza Dan Mal, specialist IT.
ziare.com