8 metode pentru mentinerea unei minti ascutite
8/8453
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Odata cu inaintarea in varsta ne asteptam ca functiile plamanilor ori ale ficatului sa nu mai functioneze la fel de bine ca la 20 de ani, dar nu am vrea sa se intample acelasi lucru si cu abilitatile creierului nostru.

Iata cateva tehnici care sa mentina creierul in forma chiar si la 70 de ani.

Incearca-ti creierul

Fie ca e vorba de integrame, puzzle, sudoku sau alte jocuri care iti pun creierul la incercare, nu au reiesit ca ar mentine neuronii musculosi. Ceea ce se stie sigur ar fi faptul ca lipsa educatiei este o sursa sigara pentru declinul cognitiv. Cu cat vei incerca sa inveti mai mult, cu atat vei fi mai bun din punct de vedere mental, la batranete. Cheia ar fi incercarea de ceva nou.

Nu lua suplimente

Suplimentele s-au dovedit a fi o risipa de bani, sau mai rau. Pastilele pentru creier, precum ginko sau melatonina, nu sunt lipsite de efecte secundare, in ciuda originii lor naturale. Printre efectele secundare se numara: probleme de digestie, presiunea ridicata a sangelui, probleme de fertilitate si depresie. Ginko nu ofera niciun alt beneficiu fata de un placebo.

Relaxeaza-te

Stresul afecteaza creierul prin actiunea unor chimicale asupra hipocampusului si a altor zone din creier implicate cu memoria. Oamenii de stiinta suspecteaza ca o viata echilibrata, cu activitati relaxante: yoga, socializare, poate imbunatati memoria pana la varste...mari.

Savureaza-ti cafeaua

Cei care obisnuiesc sa bea in mod regulat cafea, isi protejeaza creierul. Incidenta contactarii bolii Alzheimer scade cu 30 pana la 60%, daca se bea in mod ponderat.

Nu uita de somnul de frumusete

Cand ne odihnim si visam, amintirile sunt cernute prin sita, unele sunt uitate, altele sunt consolidate si salvate. Daca ne privam de somn, va fi mai greu sa invatam lucruri noi si sa gandim. In plus, lipsa somnului este legata de declinul cognitiv la varste inaintate.

Ai grija de corpul tau.

Bolile cu raspandire larga, cum ar fi diabetul de tipul 2, obezitatea si hipertensiunea, toate iti afecteaza creierul. Mentine-ti corpul sanatos, evitand tigarile si grasimile saturate.

Mananca, mananca, mananca

Prea multa sau prea putina energie afecteaza masinaria delicata a creierului tau. O dieta saraca in glucide, multe fibre, si cantitati moderate de grasime si proteine este minutata pentru creier, fata de o dieta bogata in dulciuri si grasimi. O digestie usoara elibereaza energii constante catre creier, ceea ce il va mentine mai multa vreme sanatos si la capaciate optima.

Fa ceva!

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca miscarea fizica regulata este singurul lucru important care sa faca ceva pe termen lung pentru sanatatea creierului. Pentru fitnessul mental, fa activitate fizica cel putin 30 de minute zilnic.