7 sfaturi pentru a amenaja un apartament de burlac
1/13532
calendar_month 19 Oct 2023, 10:40

Apartamentul de burlac, de multe ori chiar o garsonieră, este o alegere populară pentru bărbații care doresc să fie independenți. În general, apartamentele pentru burlaci sunt mai mici însă de tip open space care permit un stil de viață activ.

Pentru a te bucura la maximum de avantajele unui apartament de acest fel, află cum să planifici amenajarea sa pentru a se adapta nevoilor și preferințelor tale.

1. Delimitează spațiul cu un paravan

Dacă îți dorești să delimitezi diverse zone în apartament, poți opta pentru un paravan sau un alt element de separare, precum un dulap cu rafturi deschise sau chiar un corp de bibliotecă. Reprezintă o soluție optimă dacă stai în chirie sau nu dorești să investești o sumă semnificativă în redecorarea locuinței.

Mai mult, te poți folosi de un mobilier de bucătărie tip insulă pentru a separa livingul de aragaz, frigider și zona dedicată unei masinidespalat. Astfel, vei avea o împărțire clară a zonelor importante pentru tine: zona de odihnă în living, spațiu pentru gătit și activități casnice în bucătărie. Dacă locuiești într-o garsonieră, poți pune patul și canapeaua pe pereți opuși; astfel, ai putea separa zona de zi de cea de noapte.

2. Optează pentru piese de mobilier multifuncționale

Gândește-te la cum îți vei petrece timpul acasă. Ai nevoie de un birou sau o masă pentru a lucra de acasă? Vrei scaune în plus pentru a-ți putea invita prietenii? Poți opta pentru piese cu dublu rol.

Un bun exemplu este canapeaua modulară care poate fi mutată și configurată diferit, pentru a se adapta nevoilor tale. De asemenea, poți folosi măsuța de cafea pe post de birou, atunci când lucrezi de acasă sau chiar ca loc de luat masa, dacă spațiul este limitat. Unele insule îți permit depozitarea scaunelor pentru a evita aglomerarea bucătăriei.

3. Folosește-te de spațiu, pe verticală

Doar pentru că ai un spațiu mic asta nu înseamnă neapărat o limitare a opțiunilor de amenajare. Ia în calcul dulapurile înalte, rafturile deschise până în tavan sau bibliotecile turn. Astfel de opțiuni te vor ajuta să profiți de tot spațiul disponibil pe înălțime, fără a încărca pardoseala cu prea multe corpuri de mobilier.

4. Fii organizat și menține ordinea

Dacă ai un spațiu limitat este cu atât mai important să menții ordinea și să eviți aglomerarea. Folosește cutii, coșuri, umerașe și alte tipuri de organizatoare pentru lucrurile tale. Poți chiar monta organizatoare pe ușa de la baie pentru lucrurile esențiale.Poate fi tentant să expui multe piese de mobilier și decorațiuni însă prea multe lucruri, chiar dacă utile și/sau estetice, vor face ca apartamentul să pară îngrămădit și mult mai mic. Așadar, păstrează doar elementele esențiale.

5. Nu neglija bucătăria

Poate că bucătăria ta nu este la fel de mare ca a unui masterchef însă asta nu înseamnă că nu poate fi funcțională. Investește în câteva obiecte și accesorii de calitate, organizează-le în funcție de nevoi și preferințe și menține suprafețele de gătit curate. Astfel, vei putea pregăti de fiecare dată preparatele preferate.

6. Alege cu grijă obiectele de iluminat

O lumină adecvată va schimba ambientul oricărei locuințe, indiferent de dimensiunile sale. Lasă, pe cât posibil, să pătrundă lumina naturală. Pentru zilele înnorate și pentru serile alături de prieteni optează pentru o combinație de lumină generală ambientală, lumină de accent și lumină de lucru.

Poți alege un lampadar cu picior înalt pentru a crește vizual dimensiunile camerei. Are rol funcțional și efect estetic plăcut. Dacă spațiul nu îți permite, poți opta pentru corpuri de iluminat montate direct pe perete.

7. Personalizează apartamentul

Introdu cât mai mult din elementele și culorile care te definesc în apartament. Poți vopsi un perete într-o culoare puternică, decora cu opere de artă deosebite, agăța plante, o chitară etc. Gândește-te la alte elemente care îți oferă plăcere și folosește-le în apartament.

Amenajarea unui apartament de burlac este ocazia perfectă de a-ți pune la treabă creativitatea. Alege piese de mobilier funcționale însă nu sări peste elementele estetice care oferă personalitatea locuinței tale. Astfel, vei transforma casa în acasă.

Sursa foto: Shutterstock