Un spațiu de lucru ordonat îți oferă claritate mentală, productivitate și motivație. Poți reduce stresul și anxietatea dacă lucrezi într-un mediu bine structurat și, în același timp, te poate ajuta să rezolvi mai repede sarcinile zilnice.
Organizarea trebuie să implice atât aranjarea spațiului fizic de lucru, cât și realizarea unui plan de muncă pentru rezolvarea în mod eficient a taskurilor. Iată 5 sfaturi despre cum să fii organizat în cadrul jobului.
Folosește produse de papetărie și birotică
Un spațiu de lucru dezordonat te poate încurca în rezolvarea cu succes și în timp util a taskurilor zilnice. În rezolvarea acestui impediment, ai nevoie de câteva produse de organizare pentru a avea un birou cât mai aerisit.
Folosește câte un caiet mecanic pentru fiecare categorie de documente pe care o deții și lipește pe acestea etichete cu denumiri reprezentative. Ulterior, poziționează-le în organizatoare de birou pentru a gestiona și mai eficient spațiul.
Creează-ți o rutină
La baza unei vieți echilibrate și organizate stă crearea unei rutine. Aceasta te poate ajuta să-ți atingi taskurile zilnice fară a te epuiza.
Un aspect important în crearea rutinei este redat de alimentație. Fă-ți timp pentru micul dejun, deoarece îți poate oferi energia de care ai nevoie pentru ziua respectivă, și mănâncă un prânz consistent. Consumă alimente bogate în nutrienți.
În ceea ce privește îndeplinirea sarcinilor, atunci când simți că nu mai dai randament, deconectează-te pentru a nu ajunge la epuizare. Dacă ajungi în acel punct, productivitatea scade și odată cu ea se diminuează abilitățile tale de a rezolva cu succes problemele din ziua respectivă.
Realizează un plan de lucru
Rezolvarea sarcinilor din cadrul joburilor de birou necesită multă concentrare și să ai un plan de lucru bine pus la punct. Așadar, prima dată scrie toate taskurile pe care trebuie să le finalizezi în ziua respectivă pe un clipboard pentru a avea în vedere volumul de muncă care trebuie îndeplinit. Lipește post-it-uri pe ecran cu informațiile urgente din ziua respectivă.
Un truc privind începerea rezolvării sarcinilor este de a porni cu cele mai grele. Astfel, forțele proaspete de la începutul programului te pot ajuta să găsești mai rapid soluțiile și vei avea timp să revii la ele pe parcursul zilei dacă au un nivel de dificultate mult prea ridicat.
În schimb, dacă începi cu sarcinile ușoare, atunci când ajungi la cele mai dificile intervine anxietatea și panica din cauza lipsei timpului și a insuficienței productivității.
Scrie în calendar programul lunar
Atât programul din cadrul jobului, cât și cel al vieții personale este dinamic. Așadar, la începutul fiecărei luni poți nota în calendar ședințele, meetingurile, evenimentele și tot ceea ce ai planificat pentru acel interval de timp.
Pe această cale, știi când ai posibilitatea de a face o programare la dentist sau o escapadă, astfel încât să nu se suprapună cu o perioadă aglomerată din cadrul locului de muncă.
Poți opta pentru a scrie în calendarul de pe telefon, să descarci o aplicație care este potrivită pentru planificare sau să creezi un tabel.
Personalizează-ți biroul
Biroul unde îți desfășori activitatea trebuie să te motiveze. Creează-ți un spațiu de lucru personalizat, care să-ți stimuleze nivelul de productivitate. Pe această cale, biroul o să pară mult mai organizat și aerisit.
Poți opta pentru atașarea unor fotografii cu persoanele dragi din viața ta, cartonașe cu diverse citate motivaționale sau post-it-uri în care să scrii pașii pe care vrei să-i atingi ori gânduri pozitive care ti-au fost adresate de-a lungul timpului.
În concluzie, să fii ordonat la locul de muncă te poate motiva să rezolvi sarcinile mai rapid și în mod eficient. Aplică sfaturile din acest articol care te pot ajuta să fii organizat în cadrul jobului, pentru a putea da randamentul necesar.
Sursă foto: Shutterstock