4 sfaturi pentru o degustare perfecta de bauturi si cocktailuri
1/11176
calendar_month 26 Mai 2022, 00:00
Când vorbim despre băuturi spirtoase sau cocktailuri, degustarea trebuie făcută după câteva reguli de aur. Prepararea unui cocktail cu cantitățile optime sau alegerea celor mai bune băuturi spirtoase nu este suficientă pentru o degustare bună. Într-adevăr, alegerea celor mai bune băuturi, temperatura ingredientelor și alegerea paharului sunt toate elemente care te pot ajuta să faci o degustare în cele mai bune condiții. Iată câteva sfaturi care te pot face un adevărat expert în degustări.

1. Alege-ți paharul

Există o multitudine de forme de pahare, așadar cum îl alegi pe cel potrivit pentru băutura ta, indiferent că vorbim despre spirtoase sau cocktailuri? În primul rând, optează pentru un pahar mic pentru cocktailurile „scurte” și deci bogate în alcool și un pahar mai mare pentru cocktailurile „lungi”, în general mai puțin alcoolice. Paharul de shot este potrivit pentru alcoolurile tari, „shooters”, după cum sugerează și numele. În mod similar, un pahar old fashioned este folosit pentru cocktailuri corpolente, cel mai adesea pe bază de whisky. Dacă vrei să savurezi un cocktail proaspăt care să-și dezvăluie toate aromele, poți opta pentru un pahar de cocktail clasic, înalt, care va păstra băutura rece mai mult timp (pentru că nu-l încălzim cu mâna), iar gura lui largă permite dezvăluirea aromelor. Este paharul preferat al celebrului Martini. Paharul coupe, cu gât larg și puțin adânc, este ideal pentru cocktailuri cu șampanie și cocktailuri subtile fără gheață. Pentru cocktailuri cu gheață, optează pentru pahare înalte, ideale pentru celebrul gin tonic. Paharele de vin sunt, după cum sugerează și numele, folosite pentru cocktailuri pe bază de vin sau spumant, de exemplu Hugo sau Spritz. Piciorul lor împiedică încălzirea lichidului, iar corpul paharului va oxigena băutura. Acum că ești imbatabil în ceea ce privește tipul de pahar pe care urmează să-l folosești, lasă-te ghidat în alegerea ingredientelor pentru băutura preferată.

2. Definește rețetele de cocktail

Degustarea trebuie să fie distractivă, așadar e important să pregatesti din timp elementele necesare realizarii cocktailurilor tale. Alege rețetele dorite: mocktailuri, pentru a satisface preferințelor celor care nu servesc alcool, alege rețete clasice sau, dacă te simți aventuros, lasă frâu imaginației și creează propriile tale cocktailuri. Dacă vrei să te angajezi în arta mixologiei inventând propriile rețete de cocktail, este important să definești clar gusturile și texturile pe care vrei să le găsești în timpul degustării. Acest lucru te va conduce la selecția celor mai bune ingrediente și tehnici de mixologie. Dozarea corectă a acestor ingrediente este, de asemenea, importantă, deoarece trebuie să găsești echilibrul potrivit de arome. Vorbim adesea despre regula echilibrului dintre cele trei arome:



-  Dulce: este dulceața găsită în lichioruri, fructe sau un sirop sau zahăr
-  Acru: este aciditatea. Adesea oferită de citrice sau alte fructe, dar la fel de bine poate fi oferită de alte produse precum oțetul!
-  Puternic: aici vorbim despre puterea cocktailului, oferită în principal de spirtoasele folosite.

Rămâne doar să găsești echilibrul acestor trei elemente pentru a obține o băutură cu un gust armonios.

3. Alege temperatura potrivită de servire

Temperatura de degustare va permite să apreciezi băutura la adevărata ei valoare. Din nou, totul depinde de cocktailul ales. Știința ne spune că gheața are aromă plictisitoare. Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui folosită. Pentru a gusta un rom vechi sau un whisky, evită să adaugi cuburi de gheață, care nu doar că vor răci prea mult băutura, dar o vor și dilua. Spirtoasele se savurează mai bine la temperatura camerei, sau dacă le preferi reci, folosește așa numitele pietre de whisky, cuburi de piatră răcite. Când se sugerează să bei un cocktail la temperatura camerei, aceasta înseamnă de fapt între 18 și 20° Celsius. Multe cocktailuri, mai ales cele cu fructe sau suc de fructe, se servesc cel mai bine răcite. Pentru aceasta, poți răci băuturile la frigider înainte de preparare. Acest lucru te scutește de diluarea lor cu gheață, dar oferă o senzație plăcută de prospețime. De asemenea, poți prepara cocktailul într-un shaker plin cu cuburi de gheață, ceea ce ajută la răcirea rapidă a recipientului. Este suficient apoi să filtrezi înainte de servire, pentru a nu avea cuburi de gheață în pahar.

4. Optează pentru alimentele asortate

Una dintre tendințele aflate tot mai mult în creștere, este combinarea băuturilor cu anumite preparate, cunoscute și sub denumirea de asocieri mâncare-cocktail. Asemenea combinațiilor cu alimente și vin, există combinații gustoase pentru cocktailuri. Dacă știi ce urmează să le servești oaspeților tăi, cum ar fi dacă ai adăuga ceva de ronțăit alături? Vodca, de exemplu, se poate asocia de minune cu preparate pe baza de somon sau un desert de ciocolată. Iar ginul merge grozav cu preparate din fructe de mare sau pește, dar și deserturi pe bază de fructe roșii.

Așadar, acum că știi toate aceste lucruri, te poți bucura de toate aromele plăcute ale acestor preparate variate și complexe. Dar nu uita, degustarea de cocktailuri este mai presus de toate un moment festiv, distractiv, de savurat alături de prieteni!

Sursa foto: Shutterstock