askmen.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  3 motive pentru care sa vizitezi insula Syros

3 motive pentru care sa vizitezi insula Syros

4/46580
calendar_month 23 Aug 2023, 14:01

În inima arhipelagului Cicladelor din Marea Egee se găsește un colț de rai numit Syros, o bijuterie ascunsă ce strălucește prin pitorescul și farmecul său.

Fiind una dintre insulele grecești mai puțin frecventate, Syros surprinde pe oricine îi pășește pragul cu o combinație unică de tradiție și modernitate, oferind o experiență autentică și inconfundabilă.

Călătorul are la dispoziție zone muntoase, dealuri joase, câmpii cu culturi agricole, plaje generoase pentru relaxare sau mai greu accesibile pentru cei aventuroși, valuri bune pentru surfing și locuri minunate de pescuit.

Adaugă la cele de mai sus o istorie bogată, un teatru inspirat de Scala din Milano, o gastronomie rafinată, care reunește cele mai proaspete fructe de mare cu cele mai bune podgorii, și vei avea câteva dintre motivele pentru care poți vizita această bijuterie a Mării Egee.

1. Locuri de pescuit incantatoare

Paradis al pescarilor mai mult sau mai puțin experimentați, insula Syros este indicată pentru toate genurile de pescuit recreațional. Tot ceea ce ai de făcut este să-ți potrivești cu grijă rod pod-ul și lansetele și să aștepți captura generoasă pe care o oferă Marea Egee.

Cele mai bune locuri pentru pescuit au și cele mai frumoase priveliști: insulițele Gaidaros și Stroggylo, cu apă puțin adâncă, mici peșteri și bancuri pe care îți poți instala uneltele, golfurile Galissas și Grammata din vestul insulei sau Kini, un fermecător sat de pescari, ideal pentru pescuitul la mal.

Este recomandat ca, înainte de a merge la pescuit în Syros, să verifici legislația locală cu privire la pescuit și să obții permisele necesare, dacă este cazul. De asemenea, poți lua legătura cu localnicii sau cu personalul hotelului la care te-ai cazat pentru a obține informații actualizate și detaliate despre cele mai bune locuri de pescuit.

2. Orase si sate pitoresti

Syros combină farmecul tradițional al satelor cu frumusețea vie și colorată a orașelor.

Numele capitalei insulei, Ermoupoli, înseamnă în limba greacă „orașul zeului Hermes”, ceea ce aduce aminte de faptul că localitatea a fost, încă de la începuturi, un important centru comercial, patronat de zeul comerțului.

Străduțele din orașul vechi, pavate cu marmură, renumita piață Miaouli, locul de întâlnire favorit al localnicilor, dar și casele din cartierul Vaporia, aflat în jurul portului, dau celui mai important oraș din Ciclade o aură romantică și plină de farmec.

Teatrul Apollo, ridicat în 1864, după planurile arhitectului italian Pietro Sampo, este o replică a teatrului Scala din Milano, iar prima reprezentație a fost dată de o companie italiană de operă.

Ano Syros, un sat medieval înalt, aflat pe colina din apropierea capitalei, oferă o priveliște panoramică asupra insulei și Mării Egee. Aici, străduțele înguste și casele tradiționale dau senzația că te afli mai degrabă pe coasta Italiei, datorită stilului diferit de construcție, deosebit de tradiționalele locuințe alb-albastre din restul Greciei.3. Arta culinara de exceptie

Insula Syros are, cu siguranță, multe de oferit din punct de vedere culinar. Poți afla multe despre istoria insulei și a locuitorilor săi, încercând meniul mâncărurilor tradiționale și savurând aromele sale inconfundabile.

Tezaurul culinar al insulei reunește ce este mai bun din gastronomia vestului și estului Europei. Din acest motiv, vei găsi în fiecare fel de mâncare pe care îl încerci o fuziune a culturilor, în care ingredientele vedetă sunt cele furnizate de insulă însăși.

Iată ce îți recomandăm să încerci: mastelo, preparat cu carne de miel și brânză mastiha, gătit în cuptor, sfougato, un soi de omletă locală, care conține ouă, ceapă, cartofi și brânză, soutzoukakia, chifteluțe cu oregano și chimen, salata de capere, vinetele cu sos de roșii, și, bineînțeles, peștele și crustaceele.

Poți încheia masa cu delicioasele loukoumades, un fel de gogoși pufoase, acoperite cu miere și nuci.

Dacă ești în căutarea unei vacanțe de neuitat, insula Syros din Ciclade ar trebui să fie la începutul listei tale de opțiuni. Cu peisajele fermecătoare, cultura sa bogată și opțiunile variate de petrecere a timpului liber, Syros îmbină perfect tradiția cu modernitatea, oferind o experiență unică și captivantă pentru orice călător dornic să descopere frumusețea și autenticitatea Greciei.

Sursa foto: Shutterstock