3 lucruri pe care le poti face cand ti se strica masina pe Autostrada Soarelui
1/13533
calendar_month 26 Oct 2023, 11:15

Litoralul românesc îți poate oferi vacanțe deosebite dacă le plănuiești meticulos din timp. Trebuie luat totul în considerare, de la bagaje, trafic, ora de plecare și până la câte opriri faci până la destinație, plus evenimentele neprevăzute.

Cu siguranță, ai văzut și tu că aproape de fiecare dată aplicația de navigare te anunță că există o mașină oprită pe traseu. De aceea, înainte de toate, în planificarea vacanței trebuie să își facă loc și o revizie a mașinii, pentru a te asigura că totul este în regulă. Însă, există și situații excepționale în care mașina se defectează pe neașteptate. Iată câteva sfaturi de care să ții cont atunci când te lovește ghinionul pe autostradă.

Apelează la parcurile de dezmembrări de mașini

Dacă te pricepi la mecanică auto și depistezi rapid problema, varianta cea mai ieftină și la îndemână este achiziționarea unei piese compatibile cu mașina ta de la un parc de dezmembrări auto. Acest segment s-a dezvoltat foarte rapid în ultimii ani, având o gamă largă de mașini dezmembrate, iar mulți operatori au introdus și servicii de livrare rapidă a pieselor, în multe cazuri în interval de maximum două ore de la solicitare.

Ceea ce trebuie să faci este să dai un search pe Google și să alegi cea mai bună ofertă. Dacă te-a lăsat mașina pe autostrada A2 în apropiere de litoral, poți căuta direct în cel mai apropiat oraș de tine..

Caută cel mai apropiat service auto

Multe mașini sunt construite astfel încât să meargă și cu piese defecte câțiva kilometri până să le fie remediată problema. În cazul în care te afli într-o astfel de situație, în care s-a defectat un senzor sau o altă piesă de la mașină, dar o poți deplasa pe propriile-i roți, atunci știi ce ai de făcut.

În primul rând, asigură-te că nu vei produce pagube majore, care pot fi iremediabile sau care pot afecta mult costul reparației. În al doilea rând, vezi care este cel mai apropiat service de tine, sună reprezentanții pentru o programare rapidă și cere-le o a doua părere cu privire la starea mașinii.

După ce ai și confirmarea din partea lor că totul este în regulă, atunci poți porni la drum. Totuși, pentru o siguranță sporită pe șosea, pune-ți avariile, pornește luminile de drum și nu depăși limita de 60 kilometri pe oră.

Cheamă platforma

A treia variantă, cea mai costisitoare, este aceea de a chema platforma. De obicei, pe traseu sunt deja mașini ale firmelor de asistență care te ajută rapid. Dacă te afli în imposibilitatea de a mai muta mașina din loc, aceste firme te pot ajuta cu transportul exact unde îți dorești. Ba mai mult, au mai mereu 2-3 locuri de transport și pentru persoane. Contra cost, aceste firme pot duce mașina într-un service, iar pe tine te pot lăsa la destinație.



Bonus: cum să îți faci pana cât mai rapid și eficient

În cazul în care ai făcut pană pe autostradă, există două variante simple și rapide de rezolvare.

Prima variantă presupune înlocuirea cu roata de rezervă. Toate instrumentele de care ai nevoie se regăsesc în mașină, iar procesul poate dura între 15 și 30 de minute, în funcție de experiența ta.

Există însă și o a doua variantă eficientă și rapidă în cazul în care nu ai roată de rezervă. Și anume, multe mașini vin cu kit anti-pană. Dacă nu ai, îți poți cumpăra unul. Acesta conține un spray și un compresor, iar procedura este simplă. Demontezi roata care are pană, apoi scoți cuiul cu un clește.

Pasul următor este să întorci roata cu gaura în jos și să conectezi sprayul la valvă conform instrucțiunilor din kit. Eliberează toată soluția în anvelopă, așteaptă 5 minute, apoi umflă roata cu compresorul.

La final, vei vedea că soluția din anvelopă va ieși prin gaura cuiului și o va umple etanș. Apoi, ce mai ai de făcut este montarea roții. De reținut este că în cazul ambelor variante prezentate, nu trebuie să depășești 75 de kilometri la oră și să mergi cât mai rapid la o vulcanizare pentru repararea profesională.

Chiar dacă ești foarte organizat și îți planifici vacanțele în cel mai mic detaliu, evenimentele neprevăzute pot apărea la orice pas. De aceea, este foarte importantă și investirea de timp pentru pregătirea neprevăzutului. În acest fel, nu vei fi luat prin surprindere și îți asiguri o vacanță cât mai liniștită.

Sursă foto: pexels.com