3 afectiuni care pot influenta fertilitatea barbatilor

1/13628
label Diverse autorenew 21 Oct 2024, 17:10

Problemele de fertilitate la bărbați pot avea multiple cauze medicale, cele mai multe dintre ele nefiind diagnosticate decât în contextul unor analize mai amănunțite. Chiar dacă aceste condiții medicale afectează și influențează producția sau calitatea spermei, în multe cazuri, pot fi tratate sau gestionate pentru a îmbunătăți șansele de concepție. Desigur, în acest context, un consult urologic este mai mult decât recomandat.

Iată 3 dintre cele mai frecvente afecțiuni care pot influența fertilitatea masculină, indiferent de vârstă:

Varicocelul

Cum aflăm de aici, varicocelul este o afecțiune comună, care are efecte și asupra fertilității bărbaților. Acesta presupune o dilatare anormală a venelor din jurul testiculelor, similară varicelor. Concret, fluxul sangvin este afectat, ceea ce crește temperatura în testicule și reduce capacitatea de a produce material seminal sănătos. Varicocelul poate fi, de asemenea, asociat cu dureri sau disconfort testicular, mai ales după perioade prelungite de stat în picioare sau în timpul efortului fizic. Deși nu toți bărbații cu varicocel prezintă probleme de fertilitate, această afecțiune poate duce la reducerea numărului și a calității spermatozoizilor. Din fericire, varicocelul poate fi tratat prin intervenție chirurgicală minim invazivă, cu bune rezultate în creșterea fluxului sangvin și în reducerea riscului de infertilitate.

Dezechilibre hormonale

Hormonii au un rol important în producția de spermă și în funcționarea generală a sistemului reproducător masculin. Un dezechilibru la nivelul hormonilor-cheie, precum testosteronul, LH (hormon luteinizant) sau FSH (hormon foliculostimulant), poate afecta fertilitatea. De exemplu, nivelurile scăzute de testosteron pot reduce motilitatea spermei, dar și dorința sexuală. Cauzele acestor dezechilibre pot varia de la factori genetici, probleme la nivelul glandei pituitare, până la afecțiuni metabolice sau de stil de viață, cum ar fi obezitatea sau stresul cronic. Tratamentul pentru dezechilibrele hormonale poate include terapie de substituție hormonală sau schimbări de dietă și stil de viață pentru a echilibra producția de hormoni.

Infecții la nivel genital

Infecțiile sistemului reproducător masculin pot provoca inflamații și blocaje în canalele care transportă sperma. În anumite situații, aceste infecții, dacă nu sunt tratate la timp, pot deteriora permanent structura testiculelor sau a altor organe reproductive, după cum aflăm și de la healthline.com. În plus, infecțiile genitale pot cauza dureri și disconfort, afectând viața sexuală și stilul de viață zilnic. Tratarea infecțiilor este, după cum știm deja, necesară pentru menținerea unei bune stări de sănătate generală. De regulă, administrarea de antibiotice este suficientă pentru tratarea infecțiilor genitale, însă, atunci când există complicații suplimentare, intervențiile medicale specifice pot fi necesare pentru a restabili funcționalitatea completă a sistemului reproducător.

Desigur, fertilitatea masculină poate fi afectată de o varietate de factori, însă cei mai frecvenți întâlniți în rândul bărbaților rămân varicocelul, dezechilibrele hormonale și infecțiile genitale. Este important să te programezi la medicul specialist dacă crezi că ai putea suferi de probleme de fertilitate sau dacă ai oricare alte simptome asociate cu buna funcționare a sistemului reproducător sau cel urologic. În acest sens te poți prezenta la medicul de familie sau poți face o programare pentru un consult urologic.

Foto: Unsplash