Ce pozitie ocupi in cadrul relatiei?
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Te-ai intrebat vreodata cat de mult te implici intr-o relatie Stii cata importanta acorda partenerul tau momentelor petrecute impreuna Ai idee in ce mod influenteaza contributia ta viitorul cuplului Fiecare moment petrecut cu celalat naste, in cadrul relatiei voastre, sentimente, idei, amintiri diverse.
Implicarea ta in construirea cuplului se regaseste in timpul,energia si vointa de a asculta si intelege sentimentele, ideile, dorintele si nevoile lui. Impartasirea propriilor tale emotii confera incredere celui iubit, ii motiveaza actiunile si il incurajeaza spre destainuirea temerilor sau nemultumirilor.
Sinceritatea si comunicarea sunt doua caracteristici care modeleaza legatura dintre doi oameni si asigura un viitor promitator. In opozitie, minciunile si respingerea nemotivata a ideilor celuilalt, determina esecul relatiei. Din punct de vedere al modului in care participa fiecare din parteneri la dezvoltarea cuplului exista mai multe tipuri. Exista cupluri in care un singur partener se afla "in centrul atentiei".
Acesta este cel care pare sa aiba intotdeauna nevoie de ajutor, se exteriorizeaza in orice situatie, este posesiv si sensibil in acelasi timp si cere sa fie ascultat; pe cand, partenerul sau pare lipsit de orice nevoie si forta, acceptand sa stea in umbra. O astfel de relatie este predispusa unui esec. Doi oameni care nu se implica emotional, in aceeasi proportie, ajung sa fie nefericiti.
Unul va fi nemultumit de faptul ca nu i se acorda prea multa libertate de exprimare, celalalt se va simti frustrat pentru ca va avea impresia ca este singurul care isi manifesta interesul. Daca acesta situatie dureaza de mult timp, atunci relatia este foarte aproape de colaps. In cazul in care sunteti persoana care se impune, revizuiti-va comportamentul. Persoana pe care o iubiti o sa inceteze sa participe emotional. Incercati sa va rezolvati si singura problemele si invatati sa ascultati.
Pastrati o atitudine distanta, din cand in cand, oferind posibilitatea partenerului sa isi exprime dorintele, sa participe activ; daca se va simti sufocat, isi va cauta libertatea in alta parte. Daca ai impresia ca nu te descurci singur, atunci cel mai bine este sa ceri asistenta unui psiholog.
Sedintele impreuna cu persoana iubita va ajuta sa intelegeti mai bine emotiile si reactiile celuilalt si de multe ori, sa descoperiti lucruri noi despre propria persoana. Sunt relatii in care fiecare din parteneri se lupta sa ocupe un rol cat mai important in dezvoltarea unei relatii. Fiecare din cei doi manifesta un interes ridicat si se implica foarte mult in cunoasterea reciproca, in exprimarea sentimentelor pozitive (sau negative),in comunicare. Dar, in aceeasi masura, pretind unul altuia o recunoastere a pozitiei de lider.
Aceasta lupta pentru importanta poate duce la indepartarea lor si nu la crearea legaturii stranse pe care ambii o doresc. O solutie buna pentru reusita unui astfel de cuplu este ca fiecare sa isi tempereze emotiile, nevoile, suparatile. O a doua solutie este siguranta ca ambii membrii ai cuplului se implica in relatie si fac tot posibilul pentru a o pastra "activa".
Aceste solutii pot parea simple la prima vedere, dar de fapt sunt foarte dificile de pus in practica. Pentru a gasi o solutie atunci cand relatia ta este in impas, este recomandat sa ceri ajutorul unui terapist sau un "doctor al dragostei".
Al treilea tip de cuplu este acela in care nici un adin persoane nu se implica suficient.este o relatie in care oamenii se multumesc cu atingerea unui anumit nivel.
Este posibil sa se place reciproc, se se bucure unul de compania celuilalt si sa petreaca momente de intimitate. Se prea poate sa fie impreuna de foarte mult timp sau sa fie casatoriti, cert este ca nu au aprofundat legatura emotionala indeajuns de mult. Pentru unii oameni acest tip de relatie este mai mult decat satisfacatoare. Pentru altii, aceasta este doar inceputul in crearea unei lagaturi mai puternice.
Daca ai o astfel de relatie si esti cu adevarat multumit, atunci este bine pentru tine. Daca vrei insa mai mult, atunci alege solutia urmatoare. Daca faci parte dintr-un cuplu in care nici tu si nici partenerul tau nu va implicati indeajuns, probabil ca veti ajunge sa renuntati. Ca sa evitati acest lucru, atunci este momentul sa iti convingi partenerul ca trebuie se implice mai mult, si sa faci si tu acelasi lucru.
Dar aveti grija sa nu ajungeti intr-o situatie asemanatoare cu primele cazuri. Un inceput ar fi impartasirea unor sentimente pe care le-ati inhibat pana acum sau povestirea unor amintiri din care puteti invata ceva. Incercati sa fiti mai deschisi unul cu celalat si mai sinceri in marturisiri. Asumati-va mici riscuri in dezvoltarea relatiei si observati reactia partenerului. Tineti cont de faptul ca multi oameni se simt incomfortabil atunci cand vine vorba de o apropiere prea puternica.
Daca este cazul partenerului vostru atunci trebuie sa decideti daca solutia cea mai buna este sa ii schimbati comportamentul sau sa renuntati la relatia dintre voi doi. Un ultim tip de relatie este aceea in care ambii parteneri se implica atat cat este necesar sa se simta siguri pe sentimentele lor si cu adevarat indragostiti. Evident este faptul ca toti ne dorim sa formam, impreuna cu partenerul nostru, un astfel de cuplu.
Un aspect important este ca amandoi puteti sa va desfasurati emotional atat cat va doriti, fiindca persoana iubita intelege si apreciaza acest lucru. S-ar putea sa existe perioade de timp in care unul din voi sa tinda spre acapararea celuilalt; dar in general cuplul va fi guvernat de echilibru emotional. Nici unul nu va impune celuilalt sa se implice mai mult decat o face deja. Atat in aceasta privinta cat si in multe altele, atunci cand vine vorba de doi oameni impreuna, echilibrul este cel care schimba lucrurile. Reevaluati pozitia fiecaruia in cuplu pentru ca amandoi sa va simtiti confortabil in relatia pe care o aveti.
Noutati