In viata intrauterina, primele celule care vor intra in alcatuirea aparatului genital apar in a 7-a saptamana de dezvoltare. Pe parcursul timpului ramas, la fatul de sex masculin se formeaza in abdomen doua formatiuni ovoide, mici, dar cu un extrem de important rol in viata barbatului ce va fi: testiculele.
Ele coboara lent spre partea inferioara a abdomenului iar cu foarte putin timp inaintea nasterii parcurg canalul inghinal si ajung in scrot. Destul de rar insa, mai ales la baietii nascuti prematur se intampla ca unul sau ambele testicule sa ramana undeva pe drum: criptorhidie sau ectopie testiculara se mai numeste aceasta conditie medicala.
Testiculul sau testiculele nu se vor gasi in scrot atunci cand se ei nasc. La cei mai norocosi, totusi, acest eveniment se va petrece in primele 6 luni de viata. Daca nu, medicii pot remedia situatia fie prin tratament hormonal fie prin metode chirurgicale.
Dar ce se intampla daca un copil nu a primit tratamentul necesar la timpul potrivit si acum este un barbat in toata firea cu un testicul necoborat in scrot In primul rand, acest lucru il va complexa. Lipsa unuia sau a ambelor testicule din scrot n-ar trebui da genereze tulburari de dinamica sexuala. Functia lor de a secreta testosteronul este, de cele mai multe ori, pastrata. Dar afectarea emotionala ar putea tulbura bunul mers al vietii sexuale.
Am spus ca testosteronul se secreta indiferent unde este testiculul, dar altfel stau lucrurile cand vine vorba de functia spematogenetica. Aceasta are nevoie de o temperatura cu 2-3 grade mai scazuta decat cea din corp pentru a se indeplini. De aceea testiculele sunt asezate in scrot, adica in afara corpului. Daca ambele testicule sunt necoborate, barbatul va fi infertil.
Autotransplantul testicular
Totusi testiculele necoborate, adeseori se pot dezvolta sub influenta hormonilor sexuali si pot avea dimensiunile apropiate celor normale varstei. In acest caz, mai ales daca ambele testicule sunt ectopice si barbatul doreste sa aiba copii, medicii specialisti urologi au elaborat o interventie chirurgicala numita autotransplant de testicul.
Ce presupune ea Mutarea testiculului in bursa scrotala si constructia vaselor si a ductelor spermatice care-l deservesc. Pare simplu dar nu e. Interventia extrem de minutioasa, are loc sub microscop si chirurgul urolog care o efectueaza este cu certitudine un adevarat maestru.
Cu tratament medicamentos si putin noroc, testiculul isi va putea indeplini functia spermatogenetica iar purtatorul sau va putea avea copii.
Cancerizarea testiculului ectopic
Testiculul ectopic are un risc considerabil de a se canceriza: de 40 de ori mai mare decat la testiculul aflat la locul lui normal. Barbatul cu criptorhidie trebuie sa faca controale regulate la medicul urolog pentru tinerea sub observatie a respectivului testicul. Indepartarea lui chirurgicala este adeseori o optiune pentru evitarea bolii canceroase.
Implantul de testicul sau protezarea
Din ratiuni estetice, cand lipsa testiculului din scrot aduce afectarea emotionala a barbatului, se poate efectua implantul de testicul. Aceasta interventie se poate face si cand un testicul aflat in scrot a necesitat indepartarea din motive medicale. El va arata ca unul normal.
Exista mai multe tipuri de implanturi cu consistenta asemanatoare testiculului. Desi ele sunt nefunctionale, efectul psihologic benefic este demn de luat in seama.
Testiculul necoborat in scrot, o problema?

label Cupluri calendar_month 13 Aug 2015, 00:00 autorenew 13 Aug 2015, 00:00 history_edu www.askmen.ro
Noutati




