Terapia orgoliului masculin

1/118
label Cupluri autorenew 13 Aug 2015, 00:00
De multe ori in relatiile de cuplu se invoca orgoliul ca stare de conflict in cuplu. Conflictele intre parteneri pleaca de la neacceptarea unor actiuni ale unuia sau altuia. Sa dam cateva situatii pe care cuplul il pune pe seama orgoliului masculin:

-ea s-a angajat si pare implicata in profesia ei in timp ce el se simte neglijat.
-ea a inceput cea de-a doua facultate in timp ce in viata lui nu apare nimic nou.
-ea castiga mai mult decat el.

Prin ce sunt aceste situatii dificile si pun pe cei doi intr-o situatie de conflict Aparent lucrurile merg bine, unul din ei face o schimbare in conformitate cu ceea ce isi doreste. Este aici un contract narcisic care se stabileste intre cei doi prin care urmaresc sa se realizeze fiecare personal si impreuna ca familie si cuplu. Si totusi in realitatea nu se intampla asta. Motivele sunt complexe:

-este o schimbare a ritmului legaturii care este receptata ca o amenintare la economia cuplului. In sensul ca ritmul lor, de pana acum, le-a permis sa fie impreuna dar acum schmbarea de ritm conduce la un pericol care determina reamenajarea ritmului. Aici am putea sa vorbim de o inertie a rezistentei la schimbare

-fantasma pierderii celuilallt. Daca afectul este redirectionat spre alte obiective importante pentru ea, atunci aceasta este fantasmata ca o pierdere, ca o situatie de abandon, ca o situatie de teama pentru parasire.

-Putem sa vorbim despre o relatie de putere in care se urmareste ï¿¢supunereaï¿¢ ei, a impunerii unei forte prin care celalalt este situat intr-o relatie de concurenta.

-Putem sa vorbim despre orgoliul masculin ca forma de indoiala asupra propriei masculinitati. Este ca si cum un barbat incearca sa isi afirme intr-un mod vizibil propria masculinitate intrucat in sinea sa simte dubii in ceea ce o priveste.

-Putem sa interpretam dorinta sa de a isi muta atentia ca o incercare de separare, de individuare, de rupere a legaturii sau din alte motive. Aici putem sa avem o varietate de situatii pe care nu le putem epuiza fara cunoasterea autentica a situatiei

-Aceste situatii mai pot sa fie interpretate si ca o forma de compensare a unei suferinte individuale si a legaturii de cuplu.

Conflictul dintre parteneri devine un simptom, el spune ca acest cuplu are o suferinta sau depoziteaza o suferinta individuala. Pentru ca situatia sa cunoasca o schimbare este necesara observarea conflictului.

Rolul terapiei individuale sau de cuplu este de a vedea fiecare componenta a conflictului in semnificatia sa individuala (din punct de vedere al functionarii psihologice individuale) si de cuplu (din punct de vedere al legaturii de cuplu). Fiecare parte este reliefata si urmareste situarea sa in realitate. Acest conflict este necesar sa atraga atentia iar cei implicati sa ia masurile care decurg in mod logic.

psiholog Claudiu Ganciu
037
11 70 425
0722 453 906
cpap.claudiu@gmail.com
www.centrupsihologie.ro