Terapia de cuplu

1/100
label Cupluri autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Terapia legaturii de cuplu intalneste de multe ori o situatie simpla ¬ amestecul diferitelor componente. Pe de o parte o legatura de cuplu este, in mod traditional, intalnirea dintre un barbat si o femeie. Aceasta intalnire are o importanta componenta sexuala. Aceasta situatie se ¬desfasoara¬ la un nivel profund al legaturii redat de ¬atractia reciproca¬, de ¬indragostire¬, etc. Pe aceasta atractie se construieste o relatie manifesta care are un ritm propriu. Cei doi care s-au intalnit initial fantasmatic, construiesc impreuna o relatie pe care o numim legatura de cuplu si devine evident pentru cei din jur ca ¬cei doi sunt impreuna¬.

Pentru a reusi sa fie impreuna este necesar un act de constituire. In trecut se parea ca unica modalitate este cea a casatoriei. In epoca actuala putem vorbi cu lejeritate despre un mod de a fi impreuna a celor doi ¬ mutatul impreuna, locuirea in aceiasi casa, la parintii unuia sau altuia, plecarea impreuna in vacanta, etc. In aceste situatii vorbim despre constituirea legaturii lor la un nivel manifest.

Odata constituit cuplul ei reusesc sa isi fixeze propriile idealuri si sa stabileasca ¬ce nu poate sa fie vorbit, prezent, adus in atentie¬. Aceste procese sunt in cea mai mare parte inconstiente si nu sunt decat partial vizibile. Ca isi doresc un copil poate sa fie un ideal, ca nu vor sa aiba acces la anumite suferinte ale familiei originare ale celuilalt este un exemplu de continut de ¬evitat¬.

Cuplul in mod traditional va tinde sa ¬formeze¬ un copil imaginar. Acesta poate sa ia diferite forme, in mod obisnuit sa dea nastere unui copil. In alte situatii poate sa fie o firma, o stare de confort, o creatie in lumea artistica, etc. Cuplul devine familie.

De la aceasta evolutie obisnuita, multe cupluri regasesc diferite abateri pe care le resimt ca traumatice, dificile, de multe ori imposibil de facut ceva cu ele. Aceste traume ale legaturii de cuplu apar in timpul terapiilor individuale atunci cand re-vedem aceste lucruri.

Unele din problemele de cuplu pleaca de la problema infiintarii cuplului cand cei doi nu au reusit sa se raporteze unul la celalalt, cand cuplul rateaza momentul de realizare al sau sau cand aceasta realizare a cuplului devine dificila. Foarte multe cupluri sufera e acest tip de dificultate, moment ce se refera la intalnirea masculin ¬ feminin. Despre acest subiect am mai scris si probabil acest lucru se va mai intampla.

Alte cupluri nu reusesc sa isi gaseasca ritmul, idealurile se modifica, devin inaccesibile si aduc sentimente ambivalente. Ceea ce initial parea atractiv devine dificil, conflictual, inabordabil. Un moment difilcil devine un obstacol peste care cei implicati nu reusesc sa treaca. Sau ceea ce se dorea de evitat izbucneste intr-un conflict, poate sprijinit pe un eveniment real. Vom mai vorbi despre aceste lucruri.
Infertilitatea, incapacitatea de creare sau procreare a unui continut devine la fel un element negativ care se propaga in familie. Conflictul este momentan trecut atunci cand se reuseste dar revine pentru ca ceea ce a fost lasa urme.

Toate acestea in cadrul relatiei terapeutice sunt aduse pentru analiza, pentru a se aseza intr-o logica fireasca in care masculinul si femininul sa aiba functii diferite, opuse si complementare in conformitate cu specificul individual, ca idealul formulat si pactul de a rezolva ceea ce este vechi sa functioneze, ca ritmul participantilor sa fie unul dat si nu unul fortat.

O alta problema care apare des in psihoterapie este data de pericolul iminent al destramarii legaturii si care ia forma crizei individuale in cuplu.

psiholog Claudiu Ganciu
037
11 70 425
0722 453 906
cpap.claudiu@gmail.com
www.centrupsihologie.ro