SIDA si sindromul imunodeficientei umane (HIV)
1/174
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
HIV distruge ireversibil sistemul imunitar al omului. Acest virus se gaseste in cantitati variabile in unele fluide ale corpului cum ar fi sangele, saliva, sperma si lichidul prespermatic, secretiile vaginale, lichid amniotic.

In cursul actului sexual (vaginal, oral, anal) se produc microleziuni la nivelul mucoaselor implicate. Ele sunt invizibile cu ochiul liber si nu deranjeaza. Dar prin intermediul lor, secretiile si sangele trec de la un partener la celalalt si in acelasi timp si virusul.

Exista cercetatori care afirma faptul ca HIV poate trece prin membrana prezervativului, altii ii contrazic. Oricum, prezervativul nu asigura o protectie totala.

HIV poate rezista in mediul extern pe obiecte contaminate in anumite conditii pana la 2 saptamani.

Virusul se poate transmite prin contact sexual de orice natura, sarut, prin obiecte contaminate, ace de seringa, instrumentar chirurgical si de stomatologie, lame de ras, aparate de ras si de epilat, periuta de dinti, truse de manichiura, ace pentru acupunctura, ace pentru tatuaj si piercing nesterilizate, transplante de organe, transfuzii de sange si produse de sange, hemodializa, de la mama la fat.

HIV nu se transmite prin strangere de mana, imbratisari, joaca, folosirea in comun a veselei si tacamurilor, bazine de inot.

Diangosticul infectiei cu HIV se pune pe baza analizelor de sange specifice. Ele devin pozitive dupa aproximativ 6-9 luni de la infectare. E important de stiut ca exista purtatori sanatosi de HIV care pot infecta pe partenerii lor sexuali.

SIDA sau sindromul imunodeficientei dobandite, inseamna scaderea progresiva a mecanismelor de aparare imuna a organismului. In timp, apar infectii multiple cu diferite localizari si neoplazii, care in final duc la deces. Boala in prezent nu este vindecabila desi cercetatorii lucreaza din greu la descoperirea unui tratament eficient. Complicatiile ei sunt recidivante si greu de tinut in frau. Un vaccin este imposibil de gasit datorita faptului ca virusul sufera mutatii in permanenta in interiorul organismului gazda.