Romancele si sexul

1/1917
label Cupluri autorenew 13 Aug 2015, 00:00

Joi seara, dupa o zi plina, ma asez ca tot romanul in fata televizorului. "Zapand" prin toate canalele, ajung intr-un final la B1 Tv, unde Radu Moraru il are ca invitat, printre altii pe efervescentul domn Cristian Tantareanu. Subiectul discutiei: "Romancele si sexul". Inainte si dupa, cum s-ar spune.

Nu inainte si dupa sex, ci inainte si dupa revolutie. Nu stiu de ce, dar in ultima perioada s-a discutat foarte mult despre comunism, revolutie, efectele acestor schimbari si actualitatea romaneasca. Se pare ca aceasta trecere a avut repercusiuni notabile si in ceea ce priveste sexualitatea romancelor.

Cum se comportau in pat femeile din Romania anilor premergatori revolutiei Sfioase, marcate de prejudecati, urmand preceptele unei bune cresteri! Gogosi! In opinia mea, tot ceea ce s-a schimbat este faptul ca tot ceea ce inainte era internalizat si transformat intr-un subiect tabu, a fost exteriorizat in mod aproape ostentativ, in perioada ulterioara anului 1989.

Faptul ca femeile nu analizau diferite aspecte ale vietii sexuale nu le facea mai putin prezente in viata de zi cu zi. Sexualitatea era un subiect underground, ce se discuta cu maxima discretie si intr-un ton retinut. De la asta si pana la afisarea zeloasa a unor atitudini pline de o sexualitate exploatata la maxim nu s-a consumat o trecere gradienta pentru romani.

"Modele externe" au fost copiate in vechiul stil romanesc: mai intai aparenta si apoi, daca mai are vreun rost sau mai prezinta vreun interes, crearea esentei. In termeni mai simpli, romancele, dar si romanii nu au inteles nici pana azi ce inseamna sa faci dragoste (sau sex, dupa caz) cu partenerul si nu cu tine insuti. Ceee ce pentru o femeie ar trebui sa dureze o jumatate de ora inainte si o jumatate de ora dupa, pentru un barbat se traduce in 15 minute, bineinteles in stravechea filosofie : " eu sunt yang iar tu esti yin, hai in pat ca sa ti-o imping". Nu este vorba de superficialitate, sau de lipsa de interes pentru partener, ci despre o lipsa inexplicabila a comunicarii intre iubiti.

Pe de alta parte, nu este in totalitate vina oamenilor, daca ne gandim la tipul de educatie pe care il fac tinerilor romani toate aceste reviste rasarite ca ciupercile dupa ploaie, care se autocaracterizeaza ca fiind stilate, rafinate si in stilul "glamour". Tot ceea ce te invata aceste reviste este cum sa stai, ca sa iti maresti sansele de a avea un orgasm de zile mari, si nicidecum faptul ca ar trebui sa te gandesti cum sa ii oferi celuilalt placere, pentru a primi la randul tau placere. Daca fiecare dintre noi si-ar canaliza macar 10% din energie spre atingerea acestui scop, probabil ca mult mai multi romani ar veni zambind si cantand la serviciu.

Asadar, cred ca este inutil sa mai analizezi aceasta situatie, sa mai incerci sa intelegi unde sunt erorile si sa le corijezi, atata timp cat exista barbati ca domnul Tantareanu care spun pe un post national de televiziune ca sotiile ar trebui sa-si incurajeze sotii sa aiba relatii extraconjugale.

ana-maria, Editor Askmen.ro