Realitatea in actul sexual

1/136
label Cupluri autorenew 13 Aug 2015, 00:00
De la nastere suntem plasati intr-o lume care exista independent de noi. Lumea care a existat inaintea noastra si care va exista dupa ce noi nu vom mai fi. Aceasta lume o numim in mod obisnuit realitate. Uneori facem precizarea ca aceasta realitate este una sociala intrucat suntem prinsi in relatii cu ceilalti.

Sunt momente in care pierdem legatura cu realitatea asa cum este ea. Un exemplu banal al acestei situatii este somnul care consta intr-o rupere a relatiei cu realitatea. Cand dormim visam iar visul este o manifestare a dorintelor si angoaselor noastre profunde sau de suprafata. Uneori facem o conexiune usoara intre vis si realitate, alteori pare un rebus dificil de dezlegat.

Alte momente sunt cele in care ne aflam intr-un grup de prieteni si ne simtim foarte bine, suntem foarte spontani si facem lucruri pe care in mod obisnuit nu le-am face. Numim aceste momente iluzia grupala. E o iluzie pentru ca dureaza putin iar dupa ce se termina ne intoarcem la realitate.

Cand o persoana isi neglijeaza serviciul, nu este preocupata de a se hrani, imbraca corespunzator, ingriji de sine, de relatiile cu ceilalti, de bani, etc. Vorbim de o persoana cu o structura psihotica ce nu are un contact cu realitatea.
Actul sexual este un moment care reia aceasta curgere a momentelor ¬ e o prezenta masiva a realitatii si o absenta masiva a ei. Actul sexual pleaca de la realitate, doi oameni aflati in acelasi moment in acelasi loc. Sunt cele doua corpuri care se afla in relatie unul cu celalalt.

Pe masura ce actul sexual evolueaza, se produce a reducere semnificativa a impactului realitatii. Cand aceasta reducere nu se produce vorbim despre o dificultate, despre o problema a actului sexual. Pastrand contactul masiv cu realitatea, intrebandu-se despre corp, atent la situatie, actul sexual nu se mai poate desfasura de la sine iar trecerea in jocul sexual nu se mai produce.

Absenta orgasmului corespunde acestei situatii. Orgasmul este starea in care realitatea externa nu conteaza pentru ca contactul cu exteriorul nu mai poate sa fie asigurat prin gandire. Rolul barbatului este de a asigura prin participarea activa aceasta trecere de la realitate la absenta realitatii atat pentru sine cat si pentru partenera. Modul de desfasurare a unui act sexual este diferit de la cuplu la cuplu dar mereu se produce aceasta trecere de la contactul obisnuit cu realitatea la absenta contactului cu realitatea.

Cand procesul de trecere nu se desfasoara, o persoana sau un cuplu merita sa se intrebe de ce. Poate sa fie ceva legat de un membru al cuplului sau ceva legat de relatie. Nu exista un raspuns tip si nici o solutie tip ci pentru fiecare situatie exista un motiv. De regula motivul nu are legatura cu sexualitatea ci cu campul psihologic al dorintelor si angoaselor, cu temerile si sperantele existente.

psiholog Claudiu Ganciu
037 11 70 425
0722 453 906
cpap.claudiu@gmail.com
www.centrupsihologie.ro